Sfinţirea Bisericii din Parohia Archiş

Duminica a XX-a după Rusalii a reprezentat pentru credincioşii din parohia Archiş, Protopopiatul Ineu, din Arhiepiscopia Aradului, o zi de mare sărbătoare. Întâistătătorul Eparhiei, Înaltpreasfinţitul Timotei, a poposit aici pentru binecuvântarea şi sfinţirea lucrărilor de reparaţii efectuate la biserica parohială cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat, în faţa bisericii, de părintele Moise Nica, protopop al Ineului, care a adresat cuvântul de bun-venit, de părintele paroh Nicolae Ciocanparohul locului, de un sobor de  preoţi şi diaconi,  precum şi de numeroşi credincioşi din parohie. Copiii îmbrăcaţi în costume naţionale l-au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul cu flori.

După slujba de binecuvântare şi sfinţire a lucrărilor interioare şi exterioare, care s-au efectuat la biserică, a urmat Sfânta Liturghie Arhierească. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a prezentat pericopa evanghelică a duminicii: Învierea fiului văduvei din Nain, şi a arătat că moartea nu este lucrarea lui Dumnezeu, ci omul  a fost creat să trăiască viaţă veşnică, dar din cauza păcatului s-a ivit moartea şi astfel omul a ajuns muritor cu trupul. Şi alte învieri a săvârşit Mântuitorul: El o învie  pe fiica lui Iair, îl învie pe Lazăr, prietenul său cel mort de patru zile, iar la sfârşit, cea mai mare minune pe care a săvârşit-o şi care îi adevereşte dumnezeirea este chiar Învierea Sa din morţi. Noi, care credem în Hristos şi suntem mădulare ale Trupului Său tainic, mărturisim că, deşi omul a murit, va reveni la viaţă şi va exista dincolo de mormânt a spus Înaltpreasfinţia Sa.

 

În încheierea Sfintei Liturghii, preotul paroh Nicolae Ciocan a adus mulţumiri Înaltprerasfinţitului Părinte Timotei, pentru grija părintească pe care o poartă faţă de parohia Archiş. A mulţumit soborului de preoţi pentru participare şi bunilor săi credincioşilor care l-au sprijinit nemijlocit în toată activitatea. Răspunsurile la Sfânta Liturghie şi la slujba de sfinţire a bisericii au fost date de un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie din Arad , conferind o notă în plus de înălţare spirituală a evenimentului.

De la Archiş, Înaltpreasfinţitul Timotei a vizitat biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Nermiş, aparţinător Parohiei Archiş. Şi aici, Arhiepiscopul Aradului a fost întâmpinat cu multă bucurie de preotul paroh Nicolae Ciocan, înconjurat de credincioşii parohiei, adunaţi la slujba Vecerniei. Aici, Înaltpreasfinţitul a săvârşit slujba Vecerniei împreună cu preotul paroh şi cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Înalt Preasfinţia Sa, a arătat importanţa bisericii în viaţa credincioşilor, de asemenea, a amintit că anul 2011 a fost dedicat Botezului şi familiei creştine.

Părintele paroh a adresat mulţumiri Înaltpreasfinţitului, pentru efortul depus de a fi prezent şi în mijlocul păstoriţilor săi din filia Nermiş.

Ultima actualizare (Luni, 10 Octombrie 2011 07:49)