Hram la Săvârşin

Biserica cu Hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din parohia  Săvârşin, protopopiatul Lipova  datează din anul 1899.  De-a lungul veacurilor a avut slujitori vrednici care au edificat atât biserica văzută, cât şi biserica nevazută, adică sufletele credincioşilor ei. Unul dintre vrednicii preoţi de aici merită menţionat  în mod deosebit: părintele Viorel Bembea, care vreme de 50 de ani a slujit „cu timp şi fără timp” în acest frumos lăcaş. În vremea sfinţiei sale biserica a fost împodobită cu pictură (1972-1974), ca o mireasă a Mirelui ei tainic, Iisus Hristos.

Părintele Aurel Dehelean, fiu al comunităţii de aici, care i-a urmat, a slujit aici vreme de 17 ani; sfinţia sa a schimbat interiorul bisericii, înlocuind întreg mobilierul, iconostasul, tronurile fiind sculptate în lemn de stejar.

Anul acesta, 2011, an declarat de Sfântul Sinod al BOR ca an al sfântului botez si al sfintei cununii, de hram, biserica noastră s-a îmbrăcat în haină de sărbătoare. Programul liturgic a fost unul special pentru aceste zile de praznic: duminică s-a oficiat utrenia şi Sfânta Liturghie, răspunsurile fiind date de corul parohiei. După Sfânta Lituirghie s-a oficiat un parastas de pomenire pentru toţi cei din veac adormiţi părinţi, strămoşi şi moşi ai noştrii, precum şi pentru ctitorii sfântului lăcaş trecuţi la Domnul. Marti, în ziua hramului s-a oficiat Utrenia şi Sfânta Liturghie a praznicului, prezent fiind directorul Grupului Şcolar de la Săvârşin şi un număr mare de credincioşi din parohie.  La finalul slujbei, grupul de cateheză care participă la programul „Hristos împărtăşit copiilor”  împreună cu profesoara de religie, doamna Corina Barbă şi doamna învăţătoare  Carina Suciu au prezentat un program de poezii si pricesne in cinstea Sfintilor Ingeri, copiii oferid tuturor credinciosilor un mic dar: brosura cu Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, iar ei fiind recompensati cu dulciuri si o diploma cu Sfintii Arhangheli.

În după amiaza zilei s-a oficiat şi Taina Sfântului Maslu fiind prezenţi preoţii dinCercul misionar Radna şi Săvârşin,sub protia patintelui Ioan Jidoi.Au participat elevii Grupului Şcolar Săvârşin, alături de un număr mare de credincioşi.