Săptămână duhovnicească la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad

Ca în fiecare an, la începutul postului Naşterii Domnului, cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad întâmpină această perioadă cu o pregătire specială. Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu şi cu purtarea de grijă a Părintelui Ioan Lazăr, duhovnicul Facultăţii, s-a desfăşurat „săptămâna duhovnicească” în primele şapte zile ale postului. Nevoinţa duhovnicească a fost întreţinută şi sporită prin participarea la slujbele Utreniei şi Vecerniei, la care au fost susţinute o serie de meditaţii şi cateheze.

Luni, 15 noiembrie, D-l. Conf. dr. Mircea Buta, profesor de muzică bisericească, a vorbit în faţa asistenţei despre atitudinea creştinului, în special a teologului, faţă de post, desfăşurând frumoase şi incitante actualizări. A doua zi, PC Părinte Conf. dr. Teodor Baba, profesor de Vechiul Testament, a amintit în cuvântul său despre prescripţiile Legii vechi referitoare la post. În următoarea zi, părintele duhovnic le-a explicat celor prezenţi câteva dintre aspectele practice în legătură cu rânduiala postirii. PC Părinte Vasile Pop, Consilierul Cultural al Arhiepiscopiei Aradului, a vorbit după slujba Vecerniei de joi despre motivaţiile teologice şi morale ale postirii, pentru ca în ziua de vineri, PC Părinte Filip Albu, profesor de Catehetică şi Omiletică, să evidenţieze ajutorul şi modelul Maicii Domnului pentru creştinul postitor.

În penultima zi, sera, PC Părinte Asist. dr. Ştefan Negreanu, la specialitatea Istoria Bisericii Universale, a abordat o tema moral-duhovnicească: despre limbuţie. Şirul acestor seri duhovniceşti a fost încheiat cu slujba Vecerniei de Duminică, în care PC  Lucian Farcaşiu. Profesor de Liturgică a oferit o frumoasă sinteză sub genericul „postul cel după post – postul ca stil de viaţă”.