Slujire şi popas arhieresc pe raza cercului misionar Chişineu-Criş

Duminică, 20 noiembrie, două parohii din Cercul pastoral-misionar Chişineu-Criş, Protopopiatul Arad, au avut bucuria să fie cercetate de Chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu.

În dimineaţa zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a poposit în mijlocul credincioşilor din parohia Şepreuş, răspunzând invitaţiei preotului paroh Florin Borca de a fi prezent la un moment important în viaţa acestei parohii, sfinţirea noilor clopote, care au fost recent turnate la Innsbruck, în Austria.

La orele  9:30, Părintele Arhiepiscop a fost întâmpinat în faţa bisericii de către soborul preoţilor şi diaconilor slujitori, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dr. Nicu Breda, protopopul Aradului. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia, la momentul cuvenit, a rostit cuvântul de învăţătură la evanghelia acestei duminici, a XXVI-a după Rusalii, care relatează Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina (Luca 12; 16-21).

După ce a evidenţiat principalele învăţături ce reies din această pildă, Înaltpreasfinţitul Părinte s-a referit şi la momentul de înaltă şi emoţionantă trăire duhovnicească prilejuită de sfinţirea clopotelor, care urma să aibă loc după oficierea Sfintei Liturghii. Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat rostul şi rolul major pe care îl ocupă clopotele în cultul Bisericii, în principal acela de a vesti ceasurile de rugăciune din biserica şi de a-i chema pe credinciosi la serviciile divine. La finalul cuvântului de învăţătură a Chiriarhului, preotul paroh a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod cu prilejul Anului omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română.

După oficierea Sfintei Liturghii a urmat momentul emoţionant al sfinţirii celor trei clopote, ce urmează în cel mai scurt timp să fie aşezate în turla bisericii. La sfârşit, în cuvinte calde şi pline de recunoştinţă, preotul paroh a mulţumit Înaltpreasfinţitului Timotei pentru bucuria prilejuită de prezenţa Sa în mijlocul credincioşilor din Şepreuş la acest impresionant moment.La Căminul cultural din localitate a urmat apoi traditionala agapă.

În după-amiaza zilei, Înaltpreasfinţitul Timotei a vizitat şi parohia Ţipari, unde a avut loc întrunirea preoţilor din Cercul misionar Chişineu-Criş, prilej cu care preotul paroh Daniel Dumitru a adresat Înaltpreasfinţiei Sale invitaţia de a lua parte la această întrunire.

La orele 17:00, Înaltpreasfinţitul Timotei, însoţit de părintele protopop Nicu Breda, a fost întâmpinat în faţa bisericii parohiale de către soborul celor cincisprezece preoţi slujitoiri, la care s-au adăugat şi părintele arhidiacon Tiberiu Ardelean şi părintele diacon Marius Braiţ, invitaţi şi ei la acest eveniment.

În debutul întrunirii s-a oficiat Taina Sfântului Maslu de obşte în prezenţa Chiriarhului, care în încheierea Sfintei Taine a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură,pornind de la pericopa evanghelică a acestei duminici. Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că gândirea şi mentalitatea bogatului din această pericopă evanghelică este atât de întâlnită şi astăzi în ceea ce numim în termeni moderni societate de consum, îndemnând pe toţi cei prezenţi să nu trăiască în egoism ca şi acest bogat, ci să fie milostivi, mai ales în acestă perioadă de post, pregătitoare pentru Praznicul Naşterii Domnului. Părintele Arhiepiscop s-a referit şi la cele două taine, Botezul şi Cununia, omagiate anul acesta şi care stau la baza familiei creştine.

Părintele paroh Daniel Dumitru a adresat Părintelui Arhiepiscop cuvântul de mulţumire, exprimând bucuria şi recunoştinţa preoţilor şi poporului credincios pentru grija părintească şi onoarea de a-l avea în mijlocul lor pe Întâistătătorul eparhiei. Întrunirea preoţilor a continuat la şcoala din localitate în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop. Preotul paroh a susţinut referatul cu tema “Colindele în viaţa creştină a copiilor”.

Seara s-a incheiat cu tradiţionala agapă, în atmosfera frumoaselor colinde tradiţionale.