100 DE ANI DE LA ZIDIREA BISERICII DIN PAROHIA APATEU: LĂCAŞ VECHI, DAR NOU

Biserica ortodoxă cu hramul ,,Pogorârea Duhului Sfânt” a parohiei Apateu din Protopopiatul Ineu a sărbătorit duminică, 12 decembrie, 100 de ani de la zidirea Bisericii. La acest eveniment important pentru comunitatea creştină din Apateu a fost prezent Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii, după ce aceasta a fost restaurată  atât în exterior, cât şi în interior.

Înalt Preasfinţitul Timotei a fost întâmpinat, în faţa bisericii, de părintele protopop al Ineului, Moise Nica, de părintele paroh Constantin Ilica, de un sobor de  preoţi şi diaconi,  precum şi de numeroşi credincioşi din parohie. Copiii îmbrăcaţi în costume naţionale l-au întâmpinat pe Înalt Preasfinţia Sa cu flori.

Părintele protopop, Moise Nica, în cuvântul de întâmpinare, a amintit că în ziua a douăsprezecea, luna a douăsprezecea Înalt Preasfinţitul Timotei se află pentru a douăsprezecea oară în parohia Apateu, în cei douăzeci şi şase de ani de păstorire. De asemenea, părintele protopop a mulţuimit Înalt Preasfinţiei Sale pentru dragostea şi osteneala de care a dat dovadă poposind, de fiecare dată, în mijlocul clerului şi al credincioşilor şi că ,,în cei 26 de ani ne-aţi luminat pe noi cler şi popor, ca o torţă vie, călăuzindu-ne pe calea mântuirii pentru iubirea de Biserică, Patrie şi neam”, a accentuat părintele protopop.

În cuvântul de mulţumire pentru primirea făcută, Înalt Preasfinţitul Timotei a evidenţiat importanţa momentului aniversar al bisericii pentru credincioşii din Apateu şi a felicitat pe părintele paroh, Constantin Ilica, şi pe toţi cei care au fost  alături de biserică.

După oficierea slujbei de sfinţire, Înalt Preasfinţitul a săvârşit Sfânta Liturghie, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul mixt al parohiei, care este pregătit de părintele paroh.

În cuvântul de învăţătură din cadrul Liturghiei, Înalt Preasfinţia Sa a amintit în prima parte că ,,Duminica a XXVIII-a după Rusalii are o numire specială, aparte, Duminica Strămoşilor, adică aceea,  care ne aduce aminte de vremea Vechiului Testament, a pregătirii pentru Noul Testament, pentru venirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.” În a doua parte, Înalt Preasfinţitul a explicat pericopa evanghelică, arătând că ,,şi noi suntem permanent chemaţi  la Cină, la împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, Cel care a venit spre Jertfă pentru mântuirea noastră. Să nu căutăm scuze, care ne afundă mai mult în adâncul greşelilor. Aşa cum cei dintâi oameni, care au greşit şi nu şi-au recunoscut greşeala, ci s-au adâncit în aceasta, noi să luăm aminte, să ne îndreptăm şi să nu ascundem greşelile noastre, ci să le mărturisim şi să iertăm pe ceilalţi, care ne-au greşit, aşa cum Dumnezeu ne iartă.”

La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele paroh a mulţumit Înalt Preasfinţiei Sale, preoţilor, oficialităţilor prezente, cât şi tuturor credincioşilor, care au luat parte la sfinţirea bisericii, cu ocazia a 100 de ani de existenţă. A avut loc lansarea cărţii cu titlul: ,,Biserica Ortodoxă din Apateu – la ceas aniversar 1910-2010”, autorii fiind: preotul paroh, Constantin Ilica şi Dorel Rus, care prin munca şi efortul depus, în realizarea acestei cărţi, au dorit să ilustreze însăşi viaţa parohiei, a credincioşilor, sub aspect spiritual, social, cultural, precum şi efortul depus de generaţiile trecute pentru a dăinui, până în zilele noastre credinţa, limba, obiceiurile. De asemenea, Corul mixt al parohiei, unul dintre cele mai frumoase coruri din Arhiepiscopia Aradului, a oferit Înalt Preasfinţitului şi credincioşilor prezenţi, un buchet de colinde, cu ocazia apropierii Praznicului Naşterii Mântuitorului în ieslea din Bethleem.

Vizită la Parohia Moţiori

De la Apateu, Înalt Preasfinţitul Timotei a vizitat biserica cu hramul ,,Înălţarea Sfintei Cruci” din satul Moţiori, aparţinător comunei Apateu. Şi aici, Arhiepiscopul Aradului a fost întâmpinat cu multă bucurie de preotul paroh Florin Borca, înconjurat de credincioşii parohiei, adunaţi la slujba Vecerniei. Aici, Înalt Preasfinţitul a săvârşit slujba Vecerniei împreună cu preotul paroh şi cu un sobor de diaconi. În cuvântul de învăţătură, Înalt Preasfinţia Sa, a arătat importanţa bisericii în viaţa credincioşilor, de asemenea, a amintit că anul 2010 a fost dedicat Crezului şi Autocefaliei Bisericii.

Părintele paroh a adresat mulţumiri Înaltpreasfinţitului, pentru efortul depus de a fi prezent în mijlocul păstoriţilor săi, iar la final, corul dirijat de părintele paroh, a oferit un mic concert de colinde.

U