Corul de cameră „Capella Polifonica” laureat la Praga

Tezaurul muzical coral din Arad s-a îmbogăţit de curând cu încă o medalie, una de culoare argintie, parcă în armonie cu anotimpul de afară.

Succesul a fost prilejuit de participarea formaţiei corale de amatori„Capella Polifonica” la concursul internaţional de muzică corală „Petr Eben”, de la Praga, aflat la cea de a 21- a ediţie. Acest concurs reuneşte an de an coruri profesioniste şi de amatori din întreaga lume.

Tânărul cor de cameră „Capella Polifonica” din Arad, dirijat de părintele arhidiacon Tiberiu Ardelean este de formaţiune mixtă, compus din profesori de diferite specializări, ingineri, studenţi şi elevi, iubitori de muzică şi de frumos, dornici de a scoate la lumină zestrea  muzicală religioasă şi laică, cu care neamul nostru românesc se poate mândri.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înscrierea între ansamblurile corale participante la prestigiosul concurs coral închinat măreţului praznic al Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, ne-a oferit privilegiul urcării pe podiumul competiţiei.

Într-o lume care parcă se cufundă tot mai mult într-o prăpastie spirituală fără reazem, emoţiile pe care le-au transmis coriştii arădeni, n-au făcut altceva decât să readucă sensibilitatea lăuntrică a publicului auditor, care caută, la fiecare eveniment de acest fel, noi sensuri existenţiale.

În urma prestaţiei formaţiei arădene, juriul a hotărât să acorde corului nostru medalia de argint, la o secţiune la care au participat 15 formaţii corale din 10 state din Europa şi Asia, ca răsplată al dăruirii şi jertfirii membrilor componenţi, pe altarul cântării corale.

Corul a abordat un repertoriu de factură religioasă, folclorică şi colindul tradiţional, care cheamă la părtăşia bucuriei Naşterii Domnului pe toţi cei care-l ascultă; de la psalmul de pocăinţă al lui David în armoniile divine lăsate de Gavriil Muzicescu din Doamne buzele mele, de la vestirea minunii Betleemului de odinioară, prin acordurile harice ale lui Gheorghe Cucu din Domnuleţ şi Domn din cer şi până la „crâmpeiele de joc”  puse pe note de Gheorghe Danga din Sârba pe loc, au fost doar câteva momente pe care coriştii arădeni le-au dăruit melomanilor prezenţi la festival.

Periplul muzical din Cehia s-a finalizat, în drum spre casă, printr-un concert de colinde oferit comunităţii româneşti din Brno. Căldura cu care am fost primiţi şi lacrimile de bucurie de pe feţele celor care ne-au fost gazde s-au constituit într-un mănunchi de comuniune românească menită să le întregească bucuria Naşterii Domnului.