În cadrul manifestărilor cultural-religioase prilejuite cu ocazia împlinirii a zece ani de la Sfinţirea Bisericii Sfânta Cuvioasă Paraschiva de la Spitalul clinic Judeţean din municipiul Arad, Duminică după săvârşirea slujbei Vecerniei, a avut loc lansarea cărţii Preotul Cărturar Nicolae Horga Popovici (1767-1811) scrisă de istoricul arădean pr. dr. Pavel Vesa şi de regretatul Petru M. Ardelean, carte apărută în Editura Arhiepiscopiei Aradului.
În deschiderea evenimentului Paul Krizner, profesor de Religie, a evidenţiat importanţa unui astfel de eveniment care are loc într-o biserică monument istoric, ce nu s-a pierdut în timp datorită părintelui Pavel Vesa şi acad. Cornelia Bodea şi care răspunde nevoilor bolnavilor din incinta Spitalului judeţean. Descriindu-l pe părintele Pavel Vesa într-un mod cât se poate de elocvent „părintele este cărturar între cărturari, preot între preoţi şi om între oameni, iar munca sfinţiei sale este apreciată de foruri naţionale şi internaţionale”.
Preacuviosul Protosighel dr. Teofan Mada, inspector cultural la Arhiepiscopia Aradului, a evidenţiat activitatea cercetătorului, istoricul pr. dr. Pavel Vesa cât şi importanţa unei astfel de lucrări ce „duce la lumină o gândire profund teologică şi mistică a unui preot arădean din a doua jumătate a secolului XVIII şi prima jumătate a secolului următor”.
Scriitorul şi eseistul Vasile Dan, Preşedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România a subliniat faptul că această colaborare între părintele Pavel Vesa şi regretatul Petru M. Ardelean a avut loc în anul 2007 la redacţia revistei arădene ARCA, a cărui redactor şef este. „Părintele Pavel a depus o muncă de-a dreptul istovitoare pentru a aduce la lumina tiparului opera preotului cărturar Nicolae Horga Popovici şi anumeOglinda arătată omului înţelept, iar scriitorul Petru M. Ardelean s-a ocupat de transliterarea textului, lucru de asemenea foarte dificil”.
Domnul profesor Ionică Tuleu a scos în evidenţă importanţa acestei opere ce se adresează tuturor, nu numai unei anumite categorii de oameni pentru că ea este „o carte ce nu ar trebui să lipsească din biblioteca personală a arădenilor şi numai în special a seleuşenilor, pentru că preotul Horga Popovici a fost preot al parohiei Seleuş”.
Nu în ultimul rând părintele dr. Pavel Vesa a mulţumit tuturor celor prezenţi care i-au fost alături în această seara binecuvântată de Dumnezeu.
Acest eveniment cultural-religos s-a încheiat cu un concert de colinde susţinut de Grupul Folcloric „Lioara” al Centrului Judeţean Arad, condus de prof. Elisaveta Rudei şi de Grupul Vocal „Arhanghelii” de la parohia Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Micălaca-Nouă, conduşi de Mrd. Sorin Ilota.
Nu putem încheia aceste rânduri fără a-i ura părintelui dr. Pavel Vesa, spor în activitatea de cercetare istorică eclesiastică arădeană şi Bunul Dumnezeu să-i dăruiască sănătate, iar despre carte încheiem spunând ca şi Tudor Arghezi: „Carte frumoasă cinste cu-i te-a scris”.