Mai aproape de cei suferinzi – cerc pastoral-misionar la parohia Arad-Grădişte

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, la parohia Arad-Grădişte s-a desfăşurat, joi, 9 februarie a.c., întrunirea preoţilor din Cercul pastoral-misionar Arad I, coordonaţi de către Părintele Dr. Ioan Tulcan de la parohia Arad-Centru. Tema aleasă spre dezbatere, ,,Mai aproape de cei suferinzi, în Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”, a fost percepută ca deosebit de actuală, mai ales în aceste zile în care mulţi semeni ai noştri sunt ameninţaţi datorită gerului, a  lipsei de hrană şi adăpost.

Fiind prima întrunire din acest an a preoţilor acestui Cerc, părintele Emil Roman de la parohia Arad-Micalaca Veche a prezentat o sinteză a temelor abordate în anul trecut, legate de Anul omagial al Botezului şi al Sfintei Cununii, Sfinte Taine prezentate pe întreg parcursul anului trecut, sub aspect dogmatic şi canonic, liturgic şi pastoral-misionar.

Consfătuirea a continuat cu prezentarea învăţăturii de credinţă despre Taina Sfântului Maslu, astfel încât dimensiunea dogmatică şi doctrinară să se constituie în cadru de referinţă al tuturor activităţilor pastoral-misionare, liturgice şi sociale care vor fi promovate în anul omagial.

În intervenţiile făcute pe marginea celor prezentate, Preacucernicii preoţi au scos în evidenţă importanţa cunoaşterii învăţăturii corecte despre sfântul Maslu şi totodată împortanţa implicării Bisericii, la nivel parohial în activitatea socială, dînd expresie grijii faţă de omul în suferinţă.

Partea a doua a consfătuirii a fost consacrată identificării modalităţilor concrete de exprimare a îngrijirii bolnavilor, a celor în suferinţă. Un imperative imediat îl constituie realizarea programului de măsuri elaborat de către Biroul de  asistenţă socială din cadrul Centrului eparhial pentru aceste zile. Acest program prevede pregătirea de ceai cald şi alimente care se vor distribui persoanelor fără adăpost şi copiilor străzii din municipiul Arad. Pentru persoanele care solicită sprijinul Bisericii există pregătit şi un spaţiu încălzit. Bisericile din municipiul Arad vor fi deschise pentru primirea celor care suferă în aceste zile din cauza gerului.

Tot acum au fost fixate calendarul şi tematica următoarelor consfătuiri ale cercului pastoral-misionar. S- a stabilit, de asemenea, ca în perioada Postului Mare, în fiecare biserică din municipiul Arad să se slujească Sfântul Maslu de obşte, cu număr plenar de şapte preoţi.

O agapă frăţească oferită de către preotul paroh, Viorel Roja, a încheiat întrunirea preoţească de la parohia Arad-Grădişte.