CONCERTUL CORALEI PREOŢILOR ARHIEPISCOPIEI ARADULUI

În biserica parohiei Arad-Centru, Catedrala Veche, purtând hramul ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” a avut loc, joi seara, 5 aprilie a.c., Concertul de cântări religioase din perioada Postului Mare, al Coralei Preoţilor Arhiepiscopiei Aradului. La festivitate a participat Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei, preoţi, monahi şi monahii, un număr impresionant de credincioşi din municipiul şi judeţul Arad.

Întemeiată în anul 2010, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Timotei, corala reuneşte sub bagheta virtuozului său dirijor, arhidiacon prof. Tiberiu Ardelean, preoţi din întreaga eparhie arădeană, cu aptitudini muzicale deosebite, pasionaţi de arta corală. Formaţiunea muzicală este recunoscută şi apreciată ca urmare a concertelor prezentate în municipiul Arad şi în oraşele judeţului, precum şi la diferite manifestări corale din afara eparhiei. Piesele muzicale prezentate auditoriului fac parte din repertoriul coral consacrat, specifice Postului Mare.

Prezentarea cântărilor religioase, în contextul perioadei Triodului, ca timp liturgic de pregătire şi trăire a Postului Mare, care constituie pentru adevăratul creştin vreme binecuvântată de curăţire trupească şi sufletească pentru a se izbăvi de povara păcatelor, a fost făcută de către părintele Aurel Bonchiş, de la parohia Arad Şega II. ,,Întreaga spiritualitate a Triodului e străbătută de o atmosferă eshatologică, sufletul fiind îndemnat la vigilenţă şi la zel duhovnicesc prin aducerea aminte de iminenţa sfârşitului. Timpul istoriei este o ,,noapte’’ asupra căreia domneşte păcatul, dar încă de acum, în întunericul ascezei străluceşte răsfrângerea luminii ,,Soarelui dreptăţii’’, anticipând astfel venirea Domnului în care va străluci în toată slava Sa”, a arătat Preacucernicia Sa. Între piesele corale interpretate s-au numărat:,,Uşile pocăinţei”, compozitor Ioan Popescu- Pasărea; Suflete al meu, compozitor Mihail Berezovschi; ,,Doamne nu ne lepăda pe noi”  de Nicolae Lungu; ,,Miluieşte-mă Dumnezeule” de Gheorghe Cucu; ,,Şi era la ora a şasea”de Gheorghe Mandicevschi.

În încheierea concertului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a adresat protagoniştilor şi auditoriului un cuvânt părintesc în care a evidenţiat valoarea pastoral- misionară a mesajului pe care Corala preoţilor îl transmite, sub aspectul acurateţei repertoriului, constituit din lucrări din patrimoniul muzical ortodox, precum şi din punct de vedere interpretativ. Înfiinţată tocmai spre a răspunde nevoii de a face cunoscută cântarea bisericească autentică, formaţiunea preoţilor eparhiei se circumscrie totodată şi unei dorite continuări a tradiţiei corale de mare deschidere  pe care Aradul a avut-o în promovarea cântării bisericeşti ortodoxe, universale şi locale. Chiriarhul a lăudat efortul şi perseverenţa preoţilor care s-au implicat în această manifestare cultural- pastorală, felicitându-i, în frunte cu dirijorul lor. De asemenea a adresat tuturor celor prezenţi, în prag de Sfinte Sărbători alese doriri de bucurie şi pace sufletească.