Aspecte de teologie misionară dezbătute la Arad, în cadrul celui de-al doilea simpozion naţional din acest an

În zilele de 28-29 mai ac. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel V” Arad a avut loc Simpozionul Naţional Biserica Ortodoxă şi grupările religioase neoprotestante, parte a „Programului de manifestări cultural-ştiinţifice pentru anul 2012”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Întâistătătorul Eparhiei Aradului, simpozionul a fost organizat de către Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului şi cu Centrul Cultural Judeţean Arad, sub coordonarea P. Cuv. Protos. Dr. Teofan Mada şi a PC Pr. Prof. Dr. Ioan Tulcan, dimpreună cu Conf. Dr. Cristinel Ioja şi Pr. Lect. Dr. Filip Albu.

Simpozionul a debutat cu săvârşirea Te Deum – ului în paraclisul facultăţii, la care a slujit ierarhul locului şi câţiva dintre părinţii profesori invitaţi. La sfârşitul slujbei, părintele decan a adresat un cuvânt de bun venit oaspeţilor mulţumind, în primul rând, lui Dumnezeu şi apoi Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop pentru binecuvântarea acordată în vederea organizării acestui simpozion naţional.

La ora 10, în Aula Magna din incinta facultăţii, a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului. Decanul Facultăţii, PC Pr. Prof. univ. Dr. Ioan Tulcan a salutat pe oaspeţi, subliniind patru coordonate esenţiale ale întâlnirii ştiinţifice de la Arad: în primul rând, motivaţia organizării unei manifestări cu caracter misionar, pentru a demonstra dimensiunea misionară a teologiei; în al doilea, contextul contemporan al Bisericii, toate disciplinele teologice trebuind să dobândească un caracter misionar, pentru a-si putea pune in practică conceptele cu care operează; în al treilea rând, faptul că misiunea Bisericii trebuie să se desfăşoare în contextul timpului, ca răspuns la provocările contemporaneităţii; în al patrulea rând, faptul că ne manifestăm astăzi ca Biserică Ortodoxă într-un context pluriconfesional, mai ales aici, în zona de vest a ţării.

A urmat cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, care a întărit faptul că unitatea creştină trebuie cultivată, fără a renunţa însă în nici un fel la cele ce am primit de la Mântuitorul Hristos, prin sfinţii apostoli, ca biserică tradiţională. Înaltpreasfinţia Sa a arătat, de asemenea, şi faptul că la Arad, în perioada interbelică, a apărut Sectologia părintelui Petru Deheleanu, ilustrând tocmai confruntarea interconfesională din vestul ţării încă din această perioadă. La sfârşitul cuvântului său a transmis cuvântul de binecuvântare şi felicitările Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru organizarea unei astfel de manifestări la Arad.

În continuare, Preasfinţitul Părinte Dr. Nicodim Nicolăescu, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a arătat, în alocuţiunea Sa, că în relaţiile cu ceilalţi trebuie să avem în vedere cele ne unesc, pentru a-l câştiga pe cel de lângă noi, chiar dacă el se află în rătăcire, după pilda Avei Macarie de la Pateric. Atitudinea noastră faţă de cei de lângă noi trebuie să fie una paşnică, atitudinea sfântului.

Preasfinţitul Părinte Dr. Gurie Georgiu, Episcop al Devei şi Hunedoarei, prezent pentru prima oară la facultatea noastră de teologie, a supus atenţiei un concept deosebit de interesant vis-a-vis de misiunea Bisericii astăzi. Intervenţia Preasfinţiei Sale s-a referit la urgenţele pastorale în confruntarea cu grupările neoprotestante, fixând în şapte puncte fragilităţile prezente în ceea ce priveşte exercitarea activităţii misionare: 1) criza comunităţii parohiale; 2) activitatea insuficientă a preotului, cauzată de marea întindere geografica a parohiilor noastre; 3) imaginea publică a ortodoxiei, prezentată distorsionat în mass-media, pornind de la cazuri negative izolate; 4) insuficienta putere de impact a limbajului folosit de către slujitori asupra poporului lui Dumnezeu; 5) în anumite situaţii, clericalismul exagerat sau nepunerea în valoare a lucrării laicilor; 6) ignorarea experienţei duhovniceşti, adică a experienţei întâlnirii noastre cu Dumnezeu; 7) maturizarea duhovnicească a credincioşilor noştri.

A fost invitată să adreseze cuvântul de salut participanţilor la simpozion, doamna Rector a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, Prof. Univ. Dr. Ramona Lile. Aceasta a salutat pe toţi invitaţii şi participanţii la această manifestare academică, mulţumind în acelaşi timp organizatorilor şi felicitând întreg corpul academic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă pentru întreaga activitate care o desfăşoară.

Un cuvânt de salut a împărtăşit celor prezenţi în sală şi doamna Ana-Maria Dragoş, Directorul Centrului Cultural Judeţean Arad, care, în colaborare cu dl. Nicolae Ioţcu, Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, şi-au dat concursul pentru buna desfăşurare a manifestărilor academice desfăşurate la Facultatea de Teologie Ortodoxă în acest an.

Ultimul vorbitor de la prezidiu, PC Pr. Dr. Daniel Buda, reprezentant al Bisericii noastre în Consiliului Mondial al Bisericilor, care a transmis mesajul secretarului general al  Consiliului Mondial al Bisericilor, dl.Olav Fykse Tveit.

Sesiunea de deschidere a lucrărilor simpozionului s-a încheiat cu un mini concert coral, susţinut de corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie Ortodoxă condus de dl. Conf. Univ. Dr. Mircea Buta.

În prima zi şi-au prezentat referatele invitaţii din ţară: Pr. Prof. Dr. Ştefan Buchiu şi Pr. Lect. Dr. David Pestroiu (Universitatea din Bucureşti); Pr. Prof. Dr. Aurel Pavel, Pr. Lect. Dr. Daniel Buda şi Asist. Dr. Ciprian Toroczkai, (Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu); Pr. Prof. Dr. Emil Jurcan,  Pr. Prof. Dr. Mihai Himcinschi şi Drd. Brudiu Răzvan (Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia); Pr. Lect. Dr. Cristian Sonea şi Dr. Liviu Vidican care a citit referatul Pr. Prof. Dr. Valer Bel (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca) şi Diac. Asist. Dr. Florin Tomoioagă (Universitatea din Oradea). În cea de-a doua zi, au urmat ceilalţi participanţi înscrişi, de la  Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad:  Protos. Lect. Dr. Teofan Mada, Pr. Prof. Dr. Ioan Tulcan,  Conf. Dr. Cristinel Ioja, Pr. Prof. Dr. Constantin Rus şi Pr. Lect. Dr. Filip Albu.

La finalul prezentărilor şi dezbaterilor a fost pus în discuţie un document final, care să surprindă, în câteva idei, aspectele mai importante reţinute în cadrul discuţiilor, act care va fi dat publicităţii în următoarele zile. Organizatorii şi invitaţii au salutat buna desfăşurare şi înalta ţinută a lucrărilor acestui simpozion, anunţându-se publicarea volumului de studii în perioada imediat următoare.