Conferinţa preoţească de primăvară în Protopopiatul Lipova

În 28 mai 2012, preoţii din Protopopiatul Lipova s-au întrunit cu ocazia desfăşurării Conferinţei preoţeşti de primăvară cu tema ,,2012-Anul omagial al Tainei Maslului şi al îngrijirii bolnavilor. Aspecte teologice, eclesiologice şi liturgice ”, în sala de şedinţe a Protopopiatului Lipova.

Dimineaţa la ora 9,30 s-a oficiat slujba de Te-Deum din Biserica parohială din Lipova de un sobor format din Pr. Protopop Onea Crinel de la Parohia Lipova II , Pr. Moţ Raul de la Parohia Baia şi Pr. Bocancios Victor de la Parohia Ususău.

Şedinţa a fost prezidată de delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, Pr. Consilier Faur Teodor care a transmis cu această ocazie celor prezenţi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop.

Referentul conferinţei a fost Pr. Moţ Raul de la Parohia Baia, iar coreferenţi au fost: Pr. Balint Cosmin de la Parohia Bătuţa, Pr. Mădăluţă Călin de la Parohia Săvârşin şi Pr. Bocancios Victor de la Parohia Ususău.

Pr. Moţ Raul  a scos în evidenţă câteva aspecte teologice şi eclesiologice privind Taina Maslului, a prezentat temeiurile scripturistice şi patristice ale Tainei Sf. Maslu, amintind câteva instituţii social-medicale pentru îngrijirea bolnavilor în Biserica primară.

Pr. Balint Cosmin a tratat aspectul liturgic al Tainei Maslului, arătând locul, timpul, materia folosită pentru Taina, simbolistica biblică a cifrei 7 precum şi efectele Tainei Maslului asupra primitorilor. Pr. Bocancios Victor a reliefat semnificaţia teologică şi existenţială a Tainei Maslului, iar Pr. Mădăluţă Călin a evidenţiat practicile necanonice cu privire la Taina Maslului.

La final  Părinte consilie Faur Teodor, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, a calificat drept foarte reuşite lucrările Conferenţiarilor şi luările de cuvânt ale preoţilor.

Ultima actualizare (Sâmbătă, 02 Iunie 2012 11:05)