Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice la Arad

Sub genericul ,,Zilele administraţiei arădene”, manifestare aflată la a IV-a ediţie,  în sala de festivităţi a Consiliului Judeţean  Arad s-a desfăşurat, joi 17 mai a.c.,  Sesiunea Naţională de Comunicări ştiinţifice. Sesiunea este dedicată  unor momente aniversare comemorate în acest an: 200 de ani de la înfiinţarea Preparandiei; 20 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Arad; 150 de ani de la naşterea lui Vasile Goldiş; 190 de ani de la înfiinţarea Institutului teologic arădean.

Invitat la Simpozion, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a ţinut o alocuţiune în plen, în care s-a referit la prezenţa constantă a Bisericii locale, atât în miezul evenimentelor evocate, cât şi în desfăşurarea unor asemenea momente comemorative. ,,Prin reiterarea acestora urmărim, pentru început, modul în care formarea clerului în cadrul unei intelectualităţi afirmate, ca şi învăţătorii în mod deosebit, a contribuit la consolidarea unei societăţi româneşti până la desăvârşirea Statului naţional român. Personalităţile de frunte şi-au asumat rolul de călăuzitori spre împlinirea idealurilor naţionale, aci, în zonă, spre mulţumirea tuturor românilor, iar pe întregul pământ al ţării, spre fericirea întregului popor. Acest spirit a continuat mereu şi se dovedeşte după Revoluţia română prin unitatea de acţiune pe ţară în tot ceea ce reprezintă progres, Biserica fiind angajată în această lucrare la nivelul sârguinţei de totdeauna”, a arătat Înaltpreasfinţia Sa.

La lucrări au participat istorici din diverse centre universitare ale ţări, cercetători,  oficialităţi ale municipiului şi judeţului Arad.