Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului a participat la hramul bisericii din Arad- Subcetate

La 16 august 2012, ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni credincioșii din parohia Arad- Subcetate,  protopopiatul Arad, și-au sărbătorit hramul bisericii cu bucuria de a-l avea ca oaspete pe Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înalt Preasfințitul Timotei care a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi. Chiriarhul a fost întâmpinat de preotul paroh Radomir Stoica și de credincioșii prezenți cu sentimente de fiiască dragoste.

În cuvântul de învătătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre Sfinţii Martiri Brâncoveni, ocrotitorii bisericii, evidenţiind personalitatea covârşitoare a voievodului Constantin Brâncoveanu, mare ctitor de cultură şi de lăcaşuri sfinte, un sprijinitor prin cuvânt si faptă al Ortodoxiei din cele trei provincii româneşti, cu osebire  din Transilvania, exemplu proeminent în istoria neamului romanesc. Prin moartea sa şi a fiilor săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi a sfetnicului Ianache, cu adevarat mucenicească, aceştia au oferit tuturor o minunată pildă de dăruire şi de jertfă pentru neamul lor şi pentru credinţa creştină. Martiriul  lor a impresionat profund pe contemporani, chiar şi pe necreştini, după cum consemnează izvoarele istorice ale vremii şi a avut un larg ecou în sufletul poporului român, care i-a plâns în cântece şi balade populare. Sfânta noastră Biserică i-a canonizat, la 20 iunie 1992, făcându-le pomenire în ziua de 16 august. Înaltpreasfinţia Sa a lăudat buna iniţiativă a preotului şi enoriaşilor de a aşeza biserica lor sub ocrotirea sfinţilor  martiri Brâncoveni.

În numele tuturor celor prezenţi, părintele paroh a mulţumit Înaltului ierarh pentru prezenţă.

Parohia ortodoxă română Sfinţii Martiri Brâncoveni din cartierul arădean Subcetate s-a înfiinţat în anul 2004, părintele Radomir Stoica, la vremea aceea duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, fiind numit preot paroh. În primii ani s-a slujit Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe într-un paraclis improvizat, iar în primăvara anului 2010, prin osteneala enoriaşilor şi a altor credincioşi, s-a început construirea noului lăcaş de cult, o biserică de lemn, finalizată în acelaşi an şi sfinţită de hram, de către ÎPS Timotei. În perspectivă parohia preconizează construirea unui nou lăcaş de cult, mai încăpător, în apropierea actualei biserici, existând deja un proiect în curs de finalizare.