Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost prăznuită în Arhiepisopia Aradului într-o atmosferă de aleasă spiritualitate, multe dintre locaşurile de cult din cuprinsul eparhiei purtând hramul praznicului.

În sfintele mănăstiri şi schituri şi la catedrala Sfânta Treime, sfintele slujbe s-au desfăşurat încă din ajun şi până târziu în noapte pentru miile de pelerini sosiţi din diferite părţi.

Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a oficiat în ajunul sărbătorii, dupa obiceiul îndătinat, Vecernia cu Priveghere la străvechea mănăstire Hodoş-Bodrog, oază de spiritualitate a Banatului şi Câmpiei Arădene, în cadrul căreia a rostit un părintesc cuvânt de învăţătură despre Maica Domnului şi Sfânta Cruce în tradiţia mănăstirii, motivând liturgic şi doctrinar practica străveche a Drumului Crucii, care se săvârşeşte în ajunul praznicului la Mănăstirea Bodrog şi la care ierarhul a luat parte, ca în fiecare an. În noapte, ÎPS Timotei a slujit Utrenia, urmată de Prohodul Maicii Domnului la Mănăstirea Arad-Gai, rostind şi aici un cuvânt de învăţătură despre imnografia Utreniei praznicului şi despre Prohodul Maicii Domnului.

În ziua praznicului, ÎPS Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Hodoş-Bodrog înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi ierodiaconi. În cadrul slujbei a fost hirotonit întru diacon Vlad Oneţiu, cântăreţ bisericesc la parohia Arad-Micalaca Veche II. În cuvântul de învăţătură, chiriarhul a vorbit despre icoana Adormirii Maicii Domnului, mijlocitoare de învăţătură creştină şi har sfinţitor. După binecuvântarea şi participarea la agapa oferită în trapeza mănăstirii, ÎPS Timotei, ca în fiecare an la acest praznic, a efectuat, la invitaţia preotului paroh Liviu Pamfiloiu şi a credincioşilor, o vizită canonică în parohia Firiteaz, protopopiatul Arad, unde, cu prilejul hramului a sfinţit noua catapeteasmă a bisericii parohiale, vorbind celor prezenţi depre locul icoanei Maicii Domnului pe iconostasul bisericii. Pentru strădania depusă, preotul paroh a fost răsplătit cu distincţia de iconom.

În seara praznicului ÎPS Timotei a fost oaspetele preoţilor şi credincioşilor prezenţi în biserica monument istoric a parohiei Lipova, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Ierarhul a participat la slujba Sfântului Maslu si a paraclisului Maicii Domnului, rostind un părintesc cuvânt de învăţătură despre acatistele şi paraclisele Maicii Domnului.