Binecuvântaţi de Biserică în misiunea pentru apărarea păcii

Militari arădeni, timişoreni şi hunedoreni din grupul de comandă românesc Zabul şi ai Batalionului 1 Manevră ,,Golden Lions”, vor pleca în Afganistan cu misiunea de a  supraveghea o autostradă şi de a asigura retragerea spre Kabul şi predarea în securitate a zonei Poliţiei afgane, misiunea fiind una de risc ridicat, potrivit declaraţiilor oficiale.

Înaintea plecării militarii au participat, în data de 22. noiembrie a.c. la o festivitate oficială la care au fost prezenţi ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, doi ataşaţi militari ai ambasadei SUA, dar şi oficialităţile locale, familii ale militarilor. Arhiepiscopia Aradului a fost reprezentată de către Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului. Inalt Preasfinţia Sa a fost însoţit de P.C.Preot Simion Mladin, secretar eparhial şi de P.C. Arhidiacon prof. Tiberiu Ardelean.

Festivitatea s-a desfăşurat în cazarma Cetate- Garnizoana Arad şi a debutat cu sfinţirea unei troiţe amplasată la intrarea în curtea garnizoanei. Înaltpreasfinţia Sa, a oficiat sfinţirea Troiţei şi slujba pentru ocrotirea militarilor înconjurat de preoţii militari din Timişoara, Brad Arad şi de însoţitori, răspunsurile corale fiind date de un grup de elevi din cadrul Seminarului Teologic Ortodox din  Arad.

În prezenţa tuturor celor pregătiţi pentru misiunea din Afganistan Chiriarhul a ţinut o alocuţiune, în care a îndemnat la valorificarea potenţialului credinţei strămoşeşti, în răbdare şi dăruire, având ajutor Sfânta Cruce, precum Sfântul Constantin cel Mare şi pe Maica Domnului, ocrotitoare lor şi a familiilor rămase acasă.

În solemnitatea momentului, mai mulţi copii le-au dăruit soldaţilor steaguri şi desene făcute cu mâna lor, care să le amintească de cei de acasă în teatrul de operaţiuni. Familiile soldaţilor au avut lacrimi în ochi la despărţirea de cei dragi, dar nutresc în suflete credinţa că ostaşii se vor întoarce sănătoşi.

Festivităţile s-au încheiat cu defilarea unităţii militare.