Inaugurarea Viceconsulatului Italian din Arad

Miercuri, 14 noiembrie 2012, în prezenţa Excelenţei sale, Mario Cospito, ambasadorul Italiei în România, şi  a Domnului Manilo Giufrida, consulul general italian la Timişoara, a oficialităţilor arădene, locale şi judeţene şi a multor invitaţi, italieni şi români, în clădirea de pe B-dul Decebal, nr. 7 din Arad, Domnul Roberto Sperandio a fost instalat în demnitatea de  viceconsul al Italiei în municipiul de pe Mureş.

Deşi este de confesiune romano- catolică, în urmă cu puţine zile, noul viceconsul şi-a exprimat dorinţa ca, la inaugurarea sediului Viceconsulatului Italian la Arad, să se oficieze slujba de sfinţire în ritul ortodox. Răspunzând invitaţiei făcută personal, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a oficiat slujba de sfinţire a sediului, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

În alocuţiunea rostită cu acest prilej, Înalt Preasfinţia Sa a evocat bunele raporturi statornicite de-a lungul vremii între ţările noastre, între popoarele de aceeaşi gintă latină, între cetăţenii italieni care trăiesc şi desfăşoară diverse activităţi în părţile arădene şi populaţia autohtonă. Expresie vie a legăturilor de suflet a arădenilor cu Cetatea Eternă, Roma stau păricele din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, păstrate în catedrala arhiepiscopală, dăruite din partea Vaticanului  şi scoase în procesiune solemnă spre a fi cinstite de mulţimea credincioşilor în cursul zilei de 13 noiembrie, ziua pomenirii Sfântului Ierarh.

Mulţumind Chiriarhului pentru osteneală şi cuvintele alese, oficialii italieni au exprimat dorinţa unei bune colaborări pe viitor cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe locale.