Prăznuirea Sfântul Ioan Gură de Aur la Catedrala „Sfânta Treime” din Arad

Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad adăposteşte racla cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Hrisostom,  primite în dar din Cetatea Vaticanului, aşezate spre a fi cinstite într-o frumoasă raclă din argint. Sărbătoarea  marelui ierearh, prăznuit la 13 noiembrie devine an de an un eveniment aşteptat şi trăit cu bucurie duhovnicească de către credincioşii arădeni.

În ziua de vineri, 12 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului, a participat, ca în fiecare an, la slujba Vecerniei cu Litie, care deschide sărbătoarea praznicului, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor catedralei. Slujba s-a desfăşurat după rânduiala bisericească, având ca moment culminant procesiunea  cu sfintele moaşte, purtate de soborul slujitor, în jurul Catedralei. Preoţi şi credincioşi cu făclii aprinse au intonat troparul sfăntului, dând glas sentimentelor de cinstire şi au rostit rugăciuni stăruitoare pentru ocrotirea sănătăţii şi revărsarea belşugului de daruri dumnezeieşti. Sfintele moaşte împreună cu icoana sfântului au fost aşezate în mijlocul catedralei unde vor rămâne mai multe zile spre a fi cinstite de către credincioşii dornici de a primi ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur.

În cuvântul de învăţătură rostit, Chiriarhul a evocat momente importante ale viaţii Sfântului IoanGură de Aur, arătând covârşitoarea contribuţie pe care a avut-o în istoria bisericească în plan teologic, liturgic, pastoral şi social. În continuare, Ierarhul s-a oprit asupra suferinţelor îndurate pentru statornicia în credinţă, devenind pildă credincioşilor.

În ziua de 13 noiembrie, în Catedrala Sfânta Treime, IPS Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, înconjurat de soborul preoţilor slujitori. Predica zilei a fost axată pe învăţătura Bisericii despre cinstirea sfintelor moaşte. Înalt Preasfinţia Sa a scos în evidenţă faptul că în zilele noastre tot mai mulţi credincioşi fac pelerinaje la locurile care adăpostesc sfinte moaşte, în ţară şi dincolo de hotarele ei. Totodată, prin strădania conducerii Bisericii, a Sfântului Sinod, în mod special a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în ţara noastră au fost aduse spre cinstire, moaştele unor importanţi sfinţi la care poporul dreptcredincios are mare evlavie. În fiecare eparhie, în bisericile catedrale, cum este cea arădeană, credincioşii au posibilitatea exprimării credinţei în Dumnezeu prin cinstirea moaştelor sfinţilor Săi, spre dobândirea sănătăţii trupeşti şi sufleteşti, mai ales în acest an consacrat  îngrijirii celor suferinzi, a arătat  Înalt Preasfinţia Sa. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul cuvenit, a fost hirotonit întru preot diaconul Mihail Pădurean,  pe seama Parohiei Bocsig Gară.

Spre a încheia sărbătoarea şi ca o deschidere spre  începutul Postului Crăciunului, în sera zilei, s-a săvârşit Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur. Numărul mare de prezenţi în aceste zile sunt expresia vie a evlaviei de care se bucură Sfântul Ioan Gură de Aur în rândul credincioşilor arădeni şi nu numai.