Sfintirea bisericii din parohia Vladimirescu

În duminica a XXV-a după  Rusalii, la invitaţia preotului paroh, Petru Bercean- Negrean şi a corporaţiilor parohiale, credincioşii parohiei Vladimirescu, Protopopiatul Arad au avut bucuria de a avea ca oaspete drag, pe Inalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului care, în fruntea unui sobor de preoţi, a sfinţit lucrările de pictură exterioară şi parţial interioară executate la biserica parohială cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Timotei a arătat cum Pilda Samarineanului milostiv (Luca 10), descoperă înţelesul tainic al milostivirii dumnezeieşti prin Iisus Hristos domnul, modelul apropierii de cel lovit de moarte pe cărarea vieţii. ,,Simbolismul pildei priveşte cu precădere vindecarea celor bolnavi prin mijloacele Bisericii, între care Taina Sfântului Maslu şi a Sfintei Împărtăşanii, de asemenea celelalte rânduieli spre trebuinţă. Sfinţirea de acum a lucrărilor de înnoire şi împodobire a bisericii, sub ocrotirea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir reîmprospătează în cugete darul ungerii sfinte ca întărire a comuniunii parohiale în numele unităţii creştine subliniate de apostolul zilei(Efeseni 4) ce îndeamnă la a răspunde chemării divine spre desăvârşire. Cele realizate aici sunt pe linia istoriei, numele însuşi al lui T. Vladimirescu oglindind începutul unei Românii înnoite” a arătat Înalt Preasfinţia Sa.

La Timpul potrivit au fost hirotesiţi întru iconom stavrofor preotul Axente- Flavius Petcuţ, noul protopop al Aradului şi preotul paroh Petru Bercean- Negrean, acesta mulţumind ierarhului pentru descinderea în parohie şi pentru distincţia primită.

După încheierea slujbei, împreună cu autorităţile locale şi judeţene, cu soborul de preoţi, Înalt Preasfinţitul Timotei a asistat, în sala Căminului Cultural din localitate la spectacolul folcloric oferit de formaţiile de muzică şi dansuri populare din Vladimirescu, cu prilejul acestui eveniment memorabil, felicitându-I pe tinerii artişti pentru măiestrie şi talent, pentru păstrarea şi perpetuarea jocurilor şi cântecului românesc autentic.

În după- amiaza zilei, la paraclisul Facultăţii de Teologie  ,,Ilarion V. Felea” din municipiul Arad, IPS Timotei a luat parte la Slujba Acatistului Sf. Mare Mucenic Mina, unul dintre patronii paraclisului. Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului a evidenţiat că hramul acesta se înscrie în şirul zilelor premergătoare închinate sfinţilor tămăduitori, a doctorilor fără de arginţi, prilej cu care au avut loc şi pelerinaje cu sfinte moaşte, devenite tradiţionale, stăruind asupra faptului că sfinţii redau icoana milostivirii dumnezeieşti, cu îndemnul de a-i urma prin tot ceea ce vădeşte iubirea faţă de toţi oamenii.