1 DECEMBRIE- ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI SĂRBĂTORITĂ LA ARAD

Aradul a avut un rol determinant în realizarea visului de veacuri al românilor de pretutindeni, înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Acest fapt este evidenţiat an de an în oraşul de pe Mureş de Ziua Naţională a României, prin manifestări omagiale de excepţie la care participă mii de arădeni.

Manifestările omagiale şi comemorative dedicate Zilei de 1 Decembrie au debutat în acest an prin inaugurarea şi sfinţirea MuzeuluiVasile Goldiş, urmate de slujba de pomenire, depunerea de coroane  şi ceremonia militară la monumentul marelui luptător pentru înfăptuirea Unirii,Vasile Goldiş, în centrul municipiului. Ceremonie militară  şi civilă, slujbă religioasă şi depuneri de coroane au avut loc şi la mormintele marilor corifei ai Unirii, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop şi Ioan Suciu, din Cimitirul Pomenirea, precum şi la Troiţa Martirilor din parcul Mihai Eminescu.

Slujbele religioase au fost săvârşite de către Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi din municipiul Arad.

În cuvântările rostite în cadrul acestor manifestări Înaltpreasfinţia Sa a accentuat aspecte potrivite fiecărui loc şi moment. În sinteză a evidenţiat legătura ce se face între cuvintele rostite de episcopul Ignatie Papp al Aradului la slujba Te- Deum-ului de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, învierea neamului românesc , şi acelea ale lui Vasile Goldiş, înscrise ca testament pe lespedea mormântului său, anume despre mântuirea prin jertfă, arătând că, după pilda Mântuitorului, făuririle neamului s-au încununat cu desăvârşirea unităţii de stat, care a pus temelie viitorului ţării. Revine întregului popor român binecredincios de pretutindeni datoria ca, prin hărnicie şi eroism, să garanteze dezvoltarea şi afirmarea ţării, spre mulţumirea generală, contribuind totodată la pacea mondială şi fericirea omenirii. Ziua Naţională este acest prilej de bilanţ al împlinirilor prezente şi perspectivelor viitoare, spre apreciere a muncii şi exprimare a bunelor urări, tuturor, a arătat Înalt preasfinţia Sa.