Participarea corurilor arădene la Festivalul Internaţional de Colinde şi Muzică de Advent

În perioada 29.11.2012 – 02.12.2012 corul de cameră “Vestitorii” şi corul mixt “Naşterea Domnului”, ambele aparţinând parohiei Arad Micălaca Veche II au participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Colinde şi Muzică de Advent, premiul “Petr Eben”. Organizator al festivalului este Millennium Travel and Agency Orfea Praga, iar co-organizator Centrul Cultural de Informare şi consultant Nipos Artama Praga.

Repertoriul concursului conţinemaxim cinci lucrări, durata interpretării fiind de 14-16 minute. Competiţia a fost jurizată de un grup de experţi ales de Comitetul organizator din rândurile unor figuri de marcă ale muzicii corale cehe şi internaţional, abordând trei criterii de clasificare a participanţilor:

– nivelul tehnicii de interpretare – cultura vocală şi tehnica interpretării, intonaţie, ritm;

– criterii de interpretare – utilizarea corectă a mijloacelor de expresie muzicală – dinamica, tempo, accent, culoare, nivel de dificultate;

– impresia artistică generală – influenţa asupra ascultătorului, relaţia cor-dirijor, interpretarea din memorie;

România a fost reprezentată anul acesta de trei coruri: cele două menţionate, ale parohiei Arad Micălaca Veche II şi Corul de copii “Vlăstarele Orăştiei”. Corurile arădene au obţinut merituoase punctaje pentru locul II.

Pe parcursul prezenţei în Cehia s-a desfăşurat un concert public în biserica Sf Nicolae în data de 30 noiembrie, în data de 01 decembrie, în jurul amiezii, are loc concertul în aer liber al corurilor la care au participat 17 coruri. Colindele româneşti interpretate în capitala Cehiei au fost răsplătite cu aplauzele miilor de spectatori. Ambele coruri au participat la programul cultural în seara ultimă a festivalului, cu prilejul acordării premiilor. Duminică, 2 decembrie, corurile arădene au dat curs invitaţiei comunităţii românilor din Brno, susţinând un concert de colinde.

D-l Nicolae Blându, reprezentantul Ambasadei Române la Praga, a însoţit delegaţia română la sediul diplomaţiei, căldura şi preţuirea cu care au fost primiţi toţi membrii corului, precum şi prezenţa reprentanţilor – preot Iacob Bupte şi dirijor Magdalena Lodi – alături de oficialităţile locale şi invitaţi ai ambasadei în ziua de 1 decembrie, s-au constituit în mulţumirile şi felicitările corului pentru osteneala depusă, precum şi tuturorsponsorilor care au făcut cu putinţă ca România să fie reprezentată la cel mai înalt nivel.

Laureaţii au prezentat buchetul colindelor româneşti tuturor celor doritori de cinstire a valorilor poporului român dreptcredincios Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care în acele zile a împlinit 28 ani arhierie la Arad, trei ani de la ridicarea în rang de Arhiepiscopiei a eparhiei Aradului, ierarhul arădean bucurându-se de o deosebită cinstire din  partea credincioşilor români din Cehia.