VIZITĂ CANONICĂ ÎN PAROHIILE ŞIRIA ŞI SELEUŞ

În Duminica a XXVII-a după Rusalii Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a efectuat o vizită canonică în Parohia Şiria, Protopopiatul Lipova. În biserica parohială cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Înalt Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, soborul slujitor fiind constituit din preoţii parohiei, Pavel Savu şi Iulian Botezatu, împreună cu preotul pensionar Teodor Poneavă. Corul parohiei a dat răspunsurile liturgice, iar copiii au oferit celor prezenţi un frumos buchet de colinde.

În cuvântul de învăţătură sub titlul ,,Statura creştină”, ÎPS Timotei a vorbit despre exemplul Mântuitorului, a bărbatului desăvârşit (Efeseni 4, 13),  şi a vârstei deplinătăţii lui Hristos, arătând că, potrivit Apostolului zilei ( Efeseni 6), pentru atingerea acestei staturi este necesară o luptă în care creştinul îmbracă o adevărată armură a ostaşului vremii, dar cu simbolism duhovnicesc. Ţinuta aceasta trebuie să fie fără cusur, iar starea dreaptă se impune. Femeii gârbove din Evanghelia zilei (Luca 13) i se redă această stare sau statură, spre a privi cerul. ,,În acest Post, firescul zilelor de iarnă, cu pământul acoperit de zăpadă, anticipă sărbătoarea Naşterii Domnului, cu simbolul nevinovăţiei şi frumuseţii, amintind mesajul îngeresc de împăcare a omului cu Dumnezeu, bradul ce aşteaptă darurile lui Moş Crăciun, ne îndeamnă la starea dreaptă prin înălţare, prin săvârşirea binelui, înţelegând îndeosebi ajutorarea aproapelui”, a subliniat Înalt Preasfinţia Sa.

După amiază, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei a efectuat o vizită canonică în Parohia Seleuş, Protopopiatul Ineu, la invitaţia preotului paroh Petru Ursulescu şi a credincioşilor. În biserica parohială cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” , după slujba Vecerniei s-a desfăşurat cea de a treia ediţie a Concertul de colinde intitulat „Colindăm Domnului Bun”, la care au participat coruri de colindători din Arad, Ineu, Pâncota şi Seleuş.

În încheierea festivităţii Înalt Preasfinţitul Timotei a adus cuvenitele aprecieri membrilor corurilor prezente, subliniind că frumuseţea interpretării a pus mai mult în evidenţă valoarea colindelor şi tradiţiilor strămoşeşti. Totodată a felicitat atât pe interpreţi cât şi pe auditori, în întâmpinarea Sfintelor Sărbători.