„Scoală gazdă bună scoală nu mai sta / Că venim acuma a vă colinda”

Odată cu sărbătoarea Crăciunului se afirmă şi vremea colindelor. Una dintre acestea chiar glăsuieşte aşa: “Am ajuns ziua cea sfântă, / Când colindele se cântă”. Bucuria pe care o simțim în aceste zile de praznic se naște din mesajul transmis de colindele noastre românești, că „astăzi S-a născut Cel făr` de-nceput”, Domnul nostru Iisus Hristos. Această bucurie este şi mai deplină atunci când vechile tradiţii specifice neamului românesc nu sunt uitate ci sunt aduse în actualitate. Astfel în parohia Baia, din protopopiatul Lipova, s-a încercat o aducere aminte şi, o revigorare a vechilor tradiţii, a mersului cu steaua şi a colindătorilor, specifice acestor locuri mioritice.

Sub îndrumarea doamnei preotese Ioana Moţ şi sub atenta îngrijire a preotului paroh Raul Moţ, s-au adunat copii de diferite vârste din satele Baia şi Slatina de Mureş, aparţinătoare parohiei Baia şi împreună au pornit pe drumul colindelor şi al vestitorilor stelei de la răsărit pentru a aduce bucurie şi lumină în casele celor care cu mare drag i-au primit.

Pentru început colindătorii şi vestitorii stelei s-au oprit în ajunul Naşterii Mântuitorului Hristos la primăriile Varădia de Mureş şi Bârzava aducând aici vestea cea bună domnilor primari Mircea Miclea şi Gabriel Faur, precum şi tuturor celor prezenţi. Colindătorii s-au întors apoi în satul Baia, fiind primiţi cu mare bucurie în toate casele şi fiind şi răsplătiţi cum se cuvine.

În ziua praznicului Naşterii Domnului colindătorii au fost prezenţi, pentru început în biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” din Slatina de Mureş unde, după Sfânta Liturghie, au încântat prin vocile lor tinere pe credincioşii prezenţi în număr foarte mare în biserică. Şi dacă tot au cântat „Noi colinda o gătăm / Şi colacul aşteptăm / Un colac ori un covrig / Gazdă, dă-mi că mor de frig”, gazdele s-au văzut nevoite să răspundă afimativ cererii lor şi astfel l-au invitat pe Moş Crăciun pentru a împărţii cadouri tuturor copiilor prezenţi. Şi bucuria colinzilor a mers şi mai departe în această zi de mare praznic, copii continuând să ducă vestea cea bună a Naşterii Domnului la toate casele din Slatina de Mureş unde au fost primiţi de gazde cu braţele deschise.

Ultimul loc în care colindătorii şi vestitorii stelei de la răsărit au poposit a fost în biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” din satul Baia în a doua zi de praznic unde, după Sfânta Liturghie au rostit pentru ultima dată în acest an cuvintele colindei care spune: „Dumnezeu din humă / Spre noi se îndrumă / Vine iar, s’apuce / ’ndurător spre cruce”.

La finalul acestui drum lung pe care tinerii colindători l-au parcurs au fost deopotrivă de bucuroşi de colină: gazdele care au primit colindătorii cu uşile deschise şi cu lacrimi în ochi, aducându-şi aminte de tinereţile lor când erau ei cei care colindau şi micii colindători care la finalul celor trei zile obositoare s-au hotărât să doneze cea mai mare parte a banilor primiţi bisericii spre a fi folosiţi în scopuri social-caritabile.