Sărbătoarea hramului în parohia Baia, protopopiatul Lipova

Şi în anul acesta, cu ocazia prăzniurii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, biserica şi credincioşii din parohia Baia, protopopiatul Lipova, s-au îmbrăcat în haină de sărbătoare pentru a sărbătorii hramul bisericii din localitate.

Satul Baia, aparţinător comunei Vărădia de Mureş, situat pe Valea Juliţa, dinspre localitatea cu acelaşi nume, înspre Gurahonţ, într-un peisaj pitoresc, a fost în trecut o localitate minieră (după cum o arată şi numele). Biserica de lemn din localitate, construită în anul 1823, are ca şi sfânt protector pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Astfel, în ziua de 23 aprilie a.c., credincioşii parohiei au participat în număr mare la  Utrenia şi Sfânta Liturghie a praznicului, iar la momentul potrivit au înconjurat biserica în procesiune, cântând împreună sfântului protector: “Ca un apărător al celor robiţi şi celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraţilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mantuiască sufletele noastre”.

La final cuvântul de învăţătură a fost rostit de către preotul paroh Moţ Raul Adrian, care a vorbit despre viaţa, martiriul şi minunile Sfântului Gheorghe şi despre rolul prăznuirii lui, şi a sfinţilor în general, în iconomia mântuirii oamenilor, subliniind importanţa pe care o are hramul bisericii în viaţa liturgică a parohiei.

 

Sărbătoarea hramului s-a încheiat într-un mod înălţător prin săvârşirea Sfintei Taine a Maslului de obşte. Astfel, în după-masa zilei, un ales sobor de preoţi format din pr. Bălănescu Ionel de la parohia Ilteu, pr. Neicu Alexandru de la parohia Lupeşti, pr. Ştefănuţ Lucian de la parohia Mădrigeşti, pr. Corîci Cosmin de la parohia Odvoş şi preotul paroh, a oficiat Sfântul  Maslu fiind înconjuraţi de un număr mare de credincioşi din parohia Baia cât şi din parohiile învecinate. La finalul slujbe pr. Bălănescu Ionel a rostit un cuvânt de învăţătură evidenţiind faptul că Maslul este Taina în care prin rugăciunile preoţilor şi prin ungerea cu untdelemn sfinţit se împărtăşeşte creştinilor bolnavi harul vindecării de boli sufleteşti şi trupeşti, precum şi iertarea păcatelor.

Cu acest prilej, preotul paroh, a mulţumit tuturor credincioşilor care s-au implicat în mod real ca evenimentele din această perioadă de mare sărbătoare să fie o reuşită spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea credincioşilor.