FESTIVALUL CUPTOARELOR DE COPT LA CIUNTEŞTI

Parohia Ortdoxă Ciuntești, Protopopiatul Ineu, din Arhiepiscopia Aradului, a organizat în Duminica Rusaliilor, o manifestare cultural- spirituală intitulată Festivalului Cuptoarelor de Copt. Aflată deja la a doua ediție, sărbătoarea a reprezentat un minunat prilej de întâlnire a comunității din zonă și totodată un mod inedit de păstrare și prezentare a vechilor tehnologii de coacere a pâinii.

După participarea întregului sat la Sfânta Liturghie unită cu Vecernia plecării genunchilor, oficiată de preotul paroh Gabriel Ioan Vladu, enoriașii parohiei au oferit oaspeţilor şi invitaţilor la praznic bucate tradiționale, în minunatul cadru natural al zonei. În după-amiaza zilei, în curtea bisericii s-a oficiat Taina Sfântului Maslu de obște la care au participat preoți din parohiile învecinate. Credincioșii din Ciuntești s-au bucurat de prezența Părintelui dr.Vasile Pop, consilier cultural, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi a arătat, într-un cuvânt de învăţătură, însemnătatea praznicului Rusaliilor şi a Tainei Sfântului Maslu. Preacucernicia Sa a evidenţiat folosul cultural şi spiritual al festivalului, prilej al cunoaşterii şi cultivării credinţei şi datinilor strămoşeşti, adresând felicitări şi cuvinte de mulţumire preotului paroh Gabriel Ioan Vladu, protagoniştilor acestei manifestări de aleasă trăire românească. În încheiere, părintele paroh a mulțumit atât preoților cât și credincioșilor pentru participarea într-un număr atât de frumos, într-o localitate în care trăiesc nu mai mult de 68 de credincioși.

Seara, după terminarea slujbei, credincioșii s-au putut bucura de prezentarea unui program folcloric încheiat cu o horă țărănească în mijlocul satului, în jurul unui foc de tabără, atmosfera aducând aminte de frumuseţea datinilor din vechiul sat românesc.