SĂRBĂTOAREA HRAMULUI VECHII CATEDRALE DIN ARAD

Ziua a doua de Rusalii, praznicul Sfintei Treimi, s-a suprapus anul acesta sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, hramul vechii catedrale din Arad. Pentru a perpetua o tradiţie statornicită de mulţi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a răspuns invitaţiei preoţilor slujitori, făcută în numele parohienilor, de a oficia Sfânta Liturghie arhierească în acest străvechi locaş, catedră a atâtor ierarhi.

În cuvântul de învăţătură, cu tema ,,Patronajul spiritual al catedralelor arădene”, chiriarhul a arătat modul în care căderea la o dată comună a două sărbători prilejuieşte ancorarea cugetării creştine în legătura dintre acestea, concretizată local prin hramul bisericilor vlădiceşti, catedrala veche, cu hramul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi  cea nouă, cu cel al Sfintei Treimi. Referindu-se la frumuseţea imnografiei şi iconografiei sărbătorilor zilei, care aminteşte evenimente biblice din Vechiul şi Noul Testament, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că acestea motivează şi însufleţesc imboldul misiunii sfinte în câmpul Bisericii.

 

În încheierea Sfintei Liturghii Înaltpreasfinţitul Timotei, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor, a săvârşit slujba de pomenire pentru ctitorii şi slujitorii catedralei trecuţi la cele veşnice. Părintele Teodor Pavel a mulţumit ierarhului pentru bucuria duhovnicească oferită celor prezenţi prin participarea la sărbătoarea de hram şi pentru părinteasca purtare de grijă.