Deschiderea Simpozionului Internațional „Dogmă și terminologie în Tradiția Ortodoxă și relevanța ei astăzi”

În după-amiaza zilei de Duminică, 22 septembrie a.c., s-au deschis lucrările Simpozionului internațional Dogma and Terminology in the Orthodox Tradition and its Relevance Today, desfășurat în perioada 22-25 septembrie, la Sofia (Bulgaria).

Această manifestare științifică este organizată la inițiativa Asociației Internaționale a Dogmatiștilor Ortodocși (I.A.O.D.T.), cu binecuvântarea Preafericitului Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, și în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Sf. Clement de Ohrida, din capitala țării vecine, fiind cea de-a IV-a manifestare de acest fel a asociației amintite, primele trei desfășurându-se la Facultățile de Teologie din Arad (2007 și 2009) și  Tesalonic (2011).

Amintim aici că Asociaţia Internaţională a Dogmatiştilor Ortodocşi a luat naştere la Arad, odată cu prima s-a conferinţă organizată în anul 2007 de către Facultatea de Teologie Ortodoxă de aici, dorindu-se a fi o platformă de dezbatere privind rolul şi misiunea teologiei în viaţa Bisericii şi a societăţii, în care, din doi în doi ani, teologii să-şi poată aduce contribuţia la conturarea unei viziuni asupra problematicii amintite.

Aria tematică vizată de organizatorii prezentului simpozion urmărește câteva direcții: distincția dintre dogmă și terminologia dogmatică; limitele și natura provizorie a limbii; evoluția terminologie doctrinare de Părinți și Sinoade până astăzi etc.

În deschiderea lucrărilor au fost transmise mesaje de salut din partea PF Patriarh Neofit, a Rectorului Universității și a Decanului Facultății din Sofia, precum și din partea Președintelui Asociației, Pr. Prof. dr. Ioan Tulcan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea din Arad, care a salutat participanții și a mulțumit gazdelor pentru oportunitatea acordată, de a continua întâlnirile bianuale ale asociației.

Programul convenit cuprinde prezentarea de referate, pe secțiuni, urmate de dezbateri și la final vizitarea mănăstirii Rila.