Hram la biserica din Săvârșin

Biserica ortodoxă cu Hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din comuna Săvârşin datează din anul 1899.  De-a lungul veacurilor a avut slujitori vrednici care au lucrat atât la biserica văzută, în sens de  locaş de închinare,  cât şi la biserica nevazută, adică la sufletele credincioşilor ei. Unul dintre vrednicii preoţi merită menţionat aici şi anume P.C. pr. ic.stavrf. Viorel Bembea, care vreme de 50 de ani a slujit „cu timp şi fără timp” în acest frumos lăcaş. În vremea sfinţiei sale biserica a fost împodobită cu pictură (1972-1974), fiind adevărată mireasă a Mirelui ei tainic, Iisus Hristos.

Anul acesta, 2013, an declarat de Sfântul Sinod al BOR ca an al Sfințlor împărați Constantin si Elena, biserica noastră s-a îmbrăcat în haină de sărbătoare. Programul liturigic a fost unul special pentru aceste zile de praznic: joi, 07.11.2013, s-a oficiatVecernia unită cu litia, iar in ziua de praznic utrenia şi Sfânta Liturghie, răspunsurile fiind date de corul parohiei.

După Sfânta Liturghie s-a oficiat un parastas de pomenire pentru toţi cei din veac adormiţi, ctitorii sfântului lăcaş trecuţi la Domnul, amintind aici pe ctitorul principal, preotul Iosif Ocnean.  La finalul slujbei, grupul de cateheză care participă la programul „Hristos împărtăşit copiilor”  împreună cu profesoara de religie, doamna Corina Barbă   au prezentat un program de poezii și pricesne în cinstea Sfinților Îngeri, copiii oferid tuturor credincioșilor un mic dar:  broșura cu Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil, iar ei fiind recompensați cu dulciuri și colivă. Apoi în sunetul lin al clopotelor, credincioși și copii, cu prapori și icoana hramului în fața, au înconjurat biserica, aducând slavă lui Dumnezeu și rugându-L să dăruiasca sănătate tuturor.

În după  masa zilei s-a oficiat și Taina Sfântului Maslu fiind prezenți preoți din Cercul misionar Radna și Săvîrșin, sub protia preacuviosului părinte ieromonah dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și preacucernicului părinte Faur Teodor, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului. Au participat elevii Grupului Școlar Săvîrșin, alături de un numar mare de credincioși, care s-au înălțat duhovnicește și care au primit binecuvântare de la Dumnezeu prin lucrarea Sa în lume.

A doua zi, sâmbăta de praznicul Sfântului Nectarie, vindecatorul de boli, preoți din Cercul misionar Săvîșin, au oficiat slujba Sfântului Maslu la Parohia Troaș, participând credincioși și din satele vecine.

„O, dumnezeieştilor căpetenii ale îngerilor, Mihaile şi Gavriile, care staţi aproape de scaunul lui Dumnezeu, laudele acestea ale noastre, ca banul văduvei primindu-le, de gheenă ne izbăviţi pe noi, ca împreună cu voi să cântam: Aliluia!”