Săptămâna duhovnicească la Facultatea de Teologie din Arad

Postul Nașterii Domnului este o chemare la pocăință, la desăvârșire sufletească pentru a primi așa cum se cuvine pe Mântuitorul Hristos, Care vine în lume și Se face om pentru ca pe oameni să-i ridice la viață duhovnicească. Programul acestei săptămâni a urmat cu programul liturgic obișnuit, în fiecare dimineață săvârșindu-se Utrenia sau Sfânta Liturghie iar seara Vecernia urmată de un cuvânt de învătătură din partea unuia dintre profesorii Facultății. Acest program a urmărit introducerea studenților în atmosfera postului, pregătirea lor din punct de vedere duhovnicesc pentru înălțarea lor duhovnicească.

Părintele Teodor Baba a amintit despre legătura dintre păcatul strămoșesc și post. Omul prin mâncarea din pomul oprit a căzut, iar prin post are posibilitatea de a se înălța, de a reveni la starea de fericire de dinainte de cădere. Întru cele ce ai pierdut bunătatea, întru aceleași iarăși câștig-o. Că fiecare boală, si la suflet și la trup se tămăduiește cu leacuri potrivite acelei bolii. A amintit apoi despre faptul că profeții Vechiului Testament au profețit despre venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu și de jertfa Lui pe Cruce pentru mântuirea neamului omenesc dar si despre datoria fiecăruia ca prin efort personal, credință, rugăciune, post, fapte bune, să dobândească mântuirea obiectivă.

Conf. univ.dr. Mircea Buta a atras atenția asupra pericolelor postului, la evitarea unui tehnicism gratuit și a nu căuta efecte miraculoase. Pietismul și ritualismul,chiar dacă la început sunt de folos apoi pot să devină obstacole în calea desăvârșirii de aceea trebuie să luăm aminte la faptul că măsurile postului nu sunt valabile, aceleași pentru toți. Postul este un urcuș duhovnicesc, înălțându-ne ne putem privi de sus pentru a vedea cât de mici suntem, adică este un prilej de a ne smeri, a vedea starea noastră adevărata, diferența dintre interiorul și exteriorul nostru,  a observa traficul de gânduri și sentimente. Postul fără discernământ ne face irascibili, fără răbdare, agresivi dar postul adevărat face din noi ,,chivoturi” sau ,,altare”.

Săptămâna s-a încheiat cu o conferință intitulată ,,Cum să ne pregătim ieslea sufletului pentru primirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, susținută de Înaltpreasfinția Sa Serafim Joantă, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, în prezența Înaltpreasfinției Sale Dr.Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. În alocuțiunea sa, ÎPS Serafim a evidențiat câteva coordonate necesare pregătirii sufletești prin „rugăciune, post și fapte bune, efort încununat de împărtășirea cât mai deasă cu Sfintele Taine”. La finalul conferinței, corul bărbătesc al Facultății de Teologie din Arad a interpretat trei colinde, dedicate Înaltului oaspete.