Zi de hram în Parohia Caporal Alexa, prot. Arad

Duminică, 10 noiembrie, credincioșii Parohiei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Caporal Alexa, au sărbătorit cea de-a 222 aniversare de la ridicarea bisericii din sat. Evenimentul are loc în preajma sărbătorii Sfinților Arhangheli, ocrotitorii acestei Biserici. În ziua hramului, credincioșii au venit cu mic cu mare la Sfânta Liturghie ca să-I mulțumească lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra satului lor, dar și să înalțe rugăciuni pentru dobândirea milei Sale și de acum înainte. După cum s-a citit și în Sfânta Evanghelie din această Duminică, a XXV-a după Rusalii, când pomenim și fapta de milostenie a bunului samarinean, credincioșii s-au reîntâlnit după amiază la biserică unde au primit și ei tămăduire trupească și sufletească prin Sfânta Taină a Maslului. Sfânta Taină a fost săvârșită de un sobor de nouă preoți, după numărul cetelor îngerești. Răspunsurile la Sfânta Liturghie și la Sfântul Maslu au fost date de corala „Sfinții Arhangheli” a parohiei, condusă și pregătită de dirijorul prof. Grecu Pavel.

Pentru cea de-a cincea ediție a „Sărbătorii Îngerilor” – Hramul Bisericii – corul de copii „Îngerașii” condus de preotul paroh Gabriel C. Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, au oferit celor prezenți un buchet de 10 cântece „angelice”. La finalul programului, preotul paroh a adus cuvinte de mulțumire tuturor pentru prezență și a mulțumit celor care au contribuit la buna desfășurare a hramului. Așa cum a obișnuit și până acum, parohul a înmânat diplome de mulțumire pentru participare la sărbătoarea satului și un simbol al ediției hramului, coralelor „Îngerașii” și „Sfinții Arhangheli” ale parohiei, dar și D-lui primar Tomuța Daniel, primarul Orașului Sântana, care a fost alături de enoriași, din toate punctele de vedere, la această sărbătoare a lor.

După Sfântul Maslu, soborul și distinșii „goști” (cum se spune în sat oaspeților) s-au întâlnit la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Ioan Rusul” din parohie unde a avut loc întâlnirea lunii noiembrie a Cercului Pastoral Misionar Sântana. La această întâlnire, preotul paroh a susținut referatul „Tineri pentru Biserică și Biserica pentru tineri”. Discuțiile pe tematica cercului și a hramului, s-au încheiat cu agapa frățească.

De la ora 18, la Căminul Cultural din localitate a avut loc, prin grija Primăriei Sântana, un program artistic cu interpreți, formații și ansambluri de joc popular tradițional.

Cu acest prilej de sărbătoare, dorim colegului nostru, părintelui Gabriel C. Mariş, care îşi sărbătoreşte sfântul protector, multă putere de muncă în noua activitate pe care o desfăşoară la Centrul Eparhial Arad, spor duhovnicesc şi să trăiască Întru mulţi ani!