Dublă aniversare în Arhiepiscopia Aradului

Încă din 1984,  la data de 2 decembrie, Permanenţa Centrului Eparhial, clericii şi credincioşii arădeni, oficialităţile locale şi reprezentanţii învăţământului arădean, aniversează cu multă bucurie pe chiriarhul lor, mai precis înscăunarea sa ca episcop al Aradului. După trecerea la cele veşnice a episcopului Visarion Aştileanu,  membrii Colegiul Electoral Bisericesc, împreună cu membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Aradului, convocaţi pentru ziua de 30 septembrie 1984, au ales în unanimitate pe Prea Sfinţitul dr. Timotei Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului ca episcop al Aradului. Instalarea a avut loc în 2 decembrie 1984, în biserica episcopală din Arad, în prezenţa mitropolitului Antonie Plămădeală al Ardealului, I.P.S. Sa dr. Nicolae al Banatului, episcopului Vasile al Oradiei, episcopului Emilian de Alba Iulia şi arhiereului-vicar Gherasim Hunedoreanul al Aradului.

De atunci şi până azi, timp de 29 ani, activitatea Înaltpreasfinţiei Sale, la Arad, se desfăşoară pe mai multe planuri, după cum ar fi: construcţia a zeci de biserici noi; restaurarea a sute de biserici, unele monumente istorice; ridicarea noii Catedrale Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din centrul Aradului; reînfiinţarea după 1990 a unor mănăstiri, unele în Hunedoara; organizarea învăţământului teologic arădean; participarea la numeroase conferinţe teologice şi ecumenice, în ţară şi peste hotare ş.a.

La 28 noiembrie se împlinesc patru ani de la istorica zi a ridicării la rang de Arhiepiscopie a Eparhiei arădene, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La acea dată Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad a îmbrăcat straie de sărbătoare, pregătindu-se să îl primească pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Timotei, în noua sa demnitate.

Tot în această zi de 2 decembrie 2013, se deschide la Arad, biroul de pelerinaj ,,Basilica Travel” al Sfintei Patriarhii, care se doreşte a fi o poartă spre Europa creştină şi spre locurile încărcate de spiritualitate ale creştinătăţii.

Cu acest prilej sărbătoresc, ostenitorii Centrului Eparhial, clericii şi credincioşii arădeni,  rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască arhipăstorului nostru multă sănătate, viaţă îndelungată şi măreţe făptuiri spre propăşirea Eparhiei arădene.

Întru mulţi ani, Stăpâne!