Festivalul de colinde ,,Sara Crăciunului nost” în Parohia Bocsig

Prin inițiativa preotului Bogdan Oneț din Parohia Bocsig, şi a Primăriei împreună cu Consiliului Local al comunei Bocsig, duminică – 15 decembrie 2013, s-a desfășurat în sala Căminului Cultural din localitate, a 11- a ediție a Festivalul de colinde „Sara Crăciunului nost’ ”.

Concertul de colinde a fost susținut de următoarele formații corale: corul bărbătesc al Bisericii Greco-Catolice din Bocsig condus de pr. Gheorghe Tomoioagă – care a deschis festivalul; corul bărbătesc și corul de tineri a Bisericii Ortodoxe din Răpsig conduse de pr. paroh Ioan Vatrici; corul bărbătesc al Bisericii Ortodoxe din Bocsig, care are peste 50 de ani de la înființare, fiind condus în prezent de cântărețul bisericesc Cilan Ioan.

În finalul prestației corului bărbătesc, cel mai vârstnic membru, d-nul Crișan Ioan – 83 ani, a ținut să cânte și o frumoasă priceasnă inchinată Praznicului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Bine primite de către public au fost colindele tradițional-populare, cântate de către corul mixt al Bisericii Ortodoxe Bocsig în costume populare autentice. Acest cor a luat ființă din inițiativa pr. paroh Bogdan Oneț și a unor buni credincioși ai Bisericii în luna septembrie a anului 2012, și a reușit să cânte pentru al doilea an consecutiv la festival.

Invitați speciali au fost ca în fiecare an, teologii Coralei din Timişoara, dirijată de pr. prof. dr. Nicolae Belean (fiu al Bocsigului), care a oferit un recital de excepţie și care a pus în sufletele tuturor celor prezenți sămânța bucuriei și a speranței adusă de venirea pe lume în Peștera din Betleemul Iudeii a Fiului lui Dumnezeu-Mântuitorul Iisus Hristos.

Festivalul de colinde de la Bocsig a dorit a fi o manifestare deosebită, care să aducă o bucurie în sufletele tuturor credincioșilor din comună și să arate totodată că poporul român indiferent de zona geografică a știut și știe să păstreze adevăratele obiceiuri și tradiții transmise din moși strămoși.

Organizatorii au vrut să scoată în evidență faptul că toate colindele sunt strâns legate de sufletul neamului românesc și o parte integrantă a spiritualităţii creştine plămădite pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu de atâtea veacuri.