Itinerar chiriarhal al Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în Duminica dinaintea Naşterii Domnului

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, a fost prezent, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, în mijlocul credincioșilor care frecventează slujbele Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad. Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, înconjurat de preoţii şi diaconii slujitori ai catedralei. În cadrul cuvântului de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a tratat despre Genealogia Mântuitorului: ,,grăitoare pentru legătura dintre generaţii cu păstrarea unităţii neamului omenesc, totodată a acestuia cu întreaga lume. Numărul generaţiilor de trei ori câte paisprezece, devine un simbol al duratei sau a măsurii îmbunătăţirii permanente a omului chemat să împlinească un rost superior, cu ajutorul lui Dumnezeu. Taina Întrupării face să se înţeleagă mai limpede conlucrarea între cei de sub legea pământească cu harul divin, pentru a câştiga desăvârşirea. Împletirea sărbătorilor religioase cu cele laice, în această lună întregesc imaginea năzuinţelor credincioşilor spre cele veşnice”, a încheiat chiriarhul.

Începând cu orele 13:00, Chiriarhul a luat parte la ceremoniile de comemorare a  eroilor Revoluţiei, un adevărat pelerinaj în amintirea lor, evocând la monumentele mai însemnate din oraş, jertfele depuse pentru mai binele poporului român.

La Slujba Vecerniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a fost prezent la Biserica ,,Naşterea Domnului” din Parohia Micalaca Veche II. Cu această ocazie a înmânat diplome şi cadouri pentru cei care au fost implicaţi în proiectul transfrontalier dintre Arhiepiscopia Aradului şi a Episcopia de Gyula. Aici a avut loc şi o expoziţie de icoane pe sticlă şi  o colecţie de obiecte din lut, promovând olăritul ca tradiţie românească. Icoanele şi obiectele din argilă arsă, au fost realizate de copiii implicaţi în proiect, atât de cei din Arad, cât şi cei din şcoala românească din Gyula.

Preotul paroh Iacob Bupte a marcat acest moment evidențiind strădania cadrelor didactice  conjugată cu cea a clerului parohiei, pentru menținera acestor vlăstare pe coordonatele creștine ale slujirii bisericii și neamului românesc.

A exemplificat această conlucrare și în cadrul desfășurării  Proiectului European Transfrontalier pe tema dezvoltării turismului religios în zona județelor Bichiș (Békés), din Ungaria și Arad, din România, înaintat în comun de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Arhiepiscopia Aradului și Fundația Publică pentru Dezvoltarea localității Otlaca Pustă, proiect pe care înca parohia îl are în desfăşurare împreună cu vecinii noştri din vest, printr-o participare activă, lăudabilă și apreciată de către mulțimea credincioșilor prezenți. Apoi, prin participarea elevilor în tabere de creație și pictură organizate în cadrul aceluiași proiect, a condus la legarea de prietenii, la socializare interconfesională, cunoașterea și trăirea valorilor culturale spirituale ale poporului român.

În finalul vizitei pastorale părintele paroh Iacob Bupte, a mulţumit  ÎPS Timotei pentru vizita făcută, cât şi pentru permanenta părintească purtare de grijă.

Tot în seara aceleiaşi duminici, după slujba vecerniei, chiriarhul a participat, alături de preoţii şi credincioşii parohiei Arad Centru,  la Concertul de colinde al corului Armonia, care a avut loc în Catedrala Veche din Arad, parohie în cadrul căreia activează corul Armonia.