Vizită arhierească în Parohia Ineu-Traian, de ziua pomenirii Sf. Arhidiacon Ştefan

În a treia zi de Crăciun, când se face pomenirea Sfântului Apostol și Arhidiacon Ștefan, Parohia Ineu-Traian din Protopopiatul Ineu a îmbrăcat straie de sărbătoare, primind vizita Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului. Cu acest prilej, la invitația părintelui paroh Sever Mocanu și a Consiliului parohial, chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica parohială cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

ÎPS Timotei a fost întâmpinat în fața bisericii de soborul slujitor, de oficialitățile locale,  iar copiii îmbrăcați în costume populare, i-au oferit flori.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat pericopele Sfintei Liturghii din  ziua a treia de Crăciun. ,,În contextul colindelor, Domnul coboară la starea noastră spre a-l înălța pe om la cele veșnice. Sfântul Întâiul Mucenic Apostol și Arhidiacon Ștefan, prin virtuțile sale, așa cum se tâlcuiește și numele său, a primit cununa muceniciei, răsplata cerului pentru înălțarea omului. La încheierea anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, care amintesc și sfârșitul epocii de persecuție în primele trei veacuri creștine, martiriul Sfântului Ștefan face să înțelegem mai bine lucrarea în folosul Bisericii a împăraților amintiți ca fiind una ce anticipă pe pământ Împărăția cerurilor. Ridicarea unei noi biserici parohiale este un simbol al propășirii bisericii prin jertfelnicia membrilor ei după modelele arătate”.

La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși dintre care foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare specifice zonei. Mulți dintre aceștia s-au împărtășit, la momentul potrivit, cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al parohiei Seleuș.

În cadrul Sfintei Liturghii, preotul paroh Sever Mocanu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, pentru întreaga osteneală depusă în folosul Bisericii și a credincioșilor săi. În încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh a adus mulţumiri ÎPS Timotei pentru grija părintească pe care o poartă faţă de credincioşii săi, precum şi preoţilor slujitori, oficialităţilor prezente şi tuturor credincioşilor care au luat parte la Sfânta Liturghie.

După încheierea Sfintei Liturghii, ÎPS Timotei a vizitat și  șantierul noii biserici aflate în construcție.

În după-amiaza zilei, Înaltpreasfințitul Timotei a participat la slujba Vecerniei în biserica parohială cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din orașul Ineu. În cuvântul de învățătură chiriarhul s-a referit la rezumatul extins al Apostolului zilei, care ne prezintă o întreagă istorie biblică înainte de Nașterea Domnului, ca o prevestire a celor ce vor urma în viața bisericii creștine. Legea  veche este împlinită și desăvârșită în Iisus Hristos. Ca mărturie, Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir creștin, devine o încununare a jertfei pruncilor nevinovați de la Betleem, adică cel dintâi care a văzut cerurile deschise și pe Fiul lui Dumnezeu de-a dreapta Tatălui şi, totodată, primul care a şi intrat în Împărăţie prin propria jertfă, pentru care stă pildă de virtute pentru fiecare credincios.

În încheierea slujbei Vecerniei, preotul paroh Cristian Ardelean a mulţumit ÎPS Timotei pentru dragostea arătată faţă de ei, prin vizita săvârşită. Corul de tineret al parohiei condus de doamna prof. Lăcrămioara Ardelean a oferit un buchet de colinde.