Parastasul şi lansarea de carte a părintelui dr. Pavel Vesa (1955-2013)

Sâmbătă, 1 februarie a.c., Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit, în biserica cu hramul ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” din curtea Spitalului Judeţean Arad, slujba parastasului la şase săptămâni de la trecerea la cele veşnice a preotului cărturar Pavel Vesa. La eveniment, pe lângă membrii familiei regretatului părinte, au participat numeroşi intelectuali şi iubitori de carte din toate categoriile – profesori universitari, medici, istorici, cercetători precum şi numeroşi credincioşi. În cuvântul de învăţătură rostit la parastas, Înaltpreasfinţia Sa a evocat prin cuvinte alese, personalitatea remarcabilă părintelui Pavel Vesa precum şi calităţile deosebite de preot jertfelnic, care în toată viaţa sa a căutat, prin tot ceea ce a făcut, să slujească cu multă dăruire pe Dumnezeu.

Parastasul a fost urmat de lansarea ultimei sale cărţi: „Eparhia Aradului în timpul episcopului Sinesie Jivanovici (1751-1768)”.

Despre personalitatea sa şi despre această ultimă lucrare au vorbit Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop  Timotei, care a subliniat importanţa acestei lucrări pentru viaţa spirituală şi culturală a eparhiei,  şi prof. univ. dr.  Corneliu Pădureanu, din partea Asociației Istoricilor Arădeni „Ștefan Cicio Pop”, care a făcut o prezentare amănunţită a acestei ultime cărţi.

Lucrarea ,,Eparhia Aradului în timpul episcopului Sinesie Jivanovici (1751-1768)”, a apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, la Editura Arhiepiscopiei Aradului, la finele anului 2013. Cartea însumează 250 pagini şi este structurată pe 17 capitole, în care este prezentată situaţia Episcopiei Aradului la mijlocul secolului al XVIII-lea, din punct de vedere jurisdicţional, disciplinar, material, cultural, precum şi aspecte din viaţa bisericească arădeană în timpul păstoririi unuia dintre cei mai străluciţi ierarhi ai  Eparhiei Aradului, episcopului Sinesie Jivanovici.

Părintele dr. Pavel Vesa va rămâne în conştiinţa şi istoria acestui colţ de ţară prin tot ceea ce a realizat şi a lăsat ca moştenire spirituală şi culturală.

Bunul Dumnezeu să-L primească între aleşii Săi!