Eveniment istoric la Parohia Arad-Șega II

În duminica a V-a a Postului Mare, preoții și credincioșii parohiei Arad-Șega II s-au bucurat de prezența și slujirea ÎPS Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, invitat fiind pentru sfințirea crucii celei mari de pe cupola centrală a Bisericii noi.

Acest eveniment a fost precedat de oficierea Sfintei Liturghii arhierești în biserica veche. Aici, ÎPS Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit mesajul acestui popas duhovnicesc din post, amintind de Cuv. Maria Egipteanca și de Evanghelia zilei: „Cuv. Maria Egipteanca oferă prilejul observării puterii pe care o poate câștiga în urma unei pocăințe adevărate. De aici, prin duminica aceasta se face introducere în săptămâna Floriilor, a intrării Domnului în Ierusalim, Mântuitorul prevestind prin cele relatate de pericopa evanghelică, jertfa Sa. Roadele ei le primesc credincioșii prin Euharistie, de care trebuie să ne apropiem după adâncă cercetare prin spovedania în fața părintelui duhovnicesc, dacă se poate cât mai des, ca să nu lăsăm Liturghia fără de participarea noastră”.

Părintele Arhiepiscop a amintit celor prezenți că biserica nouă ce se construiește în parohie a fost, la un moment dat, proiectată ca viitoare catedrală a Aradului, ulterior fiind aleasă o altă locație, construcția de acum rămânând pentru acest cartier ca viitoare biserică parohială. „Mulțumim constructorului crucii, Domnul Lazăr, care datorită abilităților și seriozității sale a fost ales să facă lucrări asemănătoare în multe locuri, amintind aici de Mănăstirea Dobrești, ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel… Prin urmare, vă felicităm pe toți, preoți și credincioși, și rugăm pe Domnul Hristos să vă dea putere să continuați finalizarea, cât mai curând, a acestei zidiri materiale și duhovnicești care este biserica cu hramul Înălțarea Domnului”.

 

La finalul slujirii liturgice, ierarhul, preoții slujitori ai parohiei Gheorghe Iova, Teodor Baba și Filip Albu, împreună cu întreaga asistență din biserică au ieșit în fața locașului de cult unde a fost adusă, pe o remorcă, crucea cea nouă. După citirea rugăciunii speciale din Molitfelnic și sfințirea ei cu Agheasmă mare, Preotul Gheorghe Iova, parohul bisericii, a adresat un cuvânt de mulțumire ÎPS Timotei pentru faptul că a acceptat și a dat curs invitației făcute, arătând prin aceasta un semn de înaltă cinstire a jertfei pe care credincioșii parohiei Arad-Șega II au făcut-o și o continuă, prin zidirea acestui nou lăcaș de care au atâta nevoie: „Dacă efortul depus până acum poate fi înțeles ca o cruce a suferinței, iată că momentul istoric de față înseamnă o cruce a bucuriei prin care întrevedem frumusețea și emoția finalizării acestui edificiu sfânt și sfințitor, care se va împlinii cu binecuvântarea lui Dumnezeu și cu ajutorul credincioșilor. Această cruce, împreună cu elementele de susținere, măsoară în total 10 metri, fiind poleită cu aur, prin galvanizare. În continuare se va lucra și la celelalte șase cruci pentru celelalte cupole, programate să fie finalizate până în toamnă”. În încheiere, preacucernicia sa a mulțumit, de asemenea, constructorilor pentru efortul depus, amintind de evenimentul așezării cupolelor și crucii sfințite astăzi pentru una din zilele prielnice din cursul săptămânii ce a început.

Ultima actualizare (Miercuri, 09 Aprilie 2014 21:27)