Poetul Ştefan Augustin Doinaş comemorat în satul natal

Pentru al 12-lea an consecutiv, în preajma zilei de 26 aprilie – ziua naşterii poetului Ştefan Augustin Doinaş, elevii Şcolii Generale „Ştefan Augustin Doinaş” din Caporal Alexa, împreună cu cadrele didactice în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Caporal Alexa, omagiază opera şi personalitatea poetului prin organizarea mai multor activităţi cultural-artistice şi sportive care se desfăşoară sub denumirea de ,,Zilele Doinaş”, poetul fiind un model cultural al elevilor din Caporal Alexa.

Vineri, 25 aprilie, în Săptămâna Luminată, elevii Şcolii din Caporal Alexa au susţinut la Căminul Cultural din localitate, un program artistic pregătit de doamna Lipovan Adina – profesor de limba română, constând în poezii şi cântece din cadrul operei marelui poet Ştefan Augustin Doinaş. Au urmat și alte grupuri de elevi cu program artistic, pregătite de cadrele didactice ale școlii. Momentul festiv omagial a început prin cântarea „Hristos a înviat!” împreună cu corul de copii al Bisericii și prin săvârșirea unei slujbe de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru această reuniune și zi a școlii, slujbă săvârșită de părintele paroh Gabriel C. Mariş, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Aradului. Părintele a subliniat importanța pe care o are poetul pentru literatura românească și cinstea pe care o face satului natal. S-a amintit și de cei 95 de ani de la moartea eroului Caporal Alexa Ion, al cărui nume îl poartă satul din 1926, (Regimentul Vânători, Regina Elisabeta, Compania a V-a, Contingentul 1916), care a fost împușcat pe drumul dinspre Pâncota spre Cherechi în 20 aprilie 1919 de către o patrulă maghiară în timp ce-i escorta pe intelectualii satului (preoți, notari).

 

Elevii şcolii generale au omagiat personalitatea şi opera marelui poet Ştefan Augustin Doinaş, cel care s-a născut în Caporal Alexa, a învăţat la şcoala de aici iar mai târziu a fost şi profesor. Manifestarea culturală s-a bucurat de un public numeros, format atât din autoritățile locale, Dl. Tomuța Daniel – primarul oraşului Sântana, reprezentanţi ai Consiliului Local Sântana, cadre didactice din şcolile din Sântana şi Caporal Alexa, elevi ai şcolii din Caporal Alexa şi părinţii acestora.

Ultima actualizare (Luni, 28 Aprilie 2014 20:54)