Popas duhovnicesc la Mănăstirea Feredeu

În ziua de 23 aprilie, când este prăznuit Sf.Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, încă de la orele dimineţii, sute de credincioşi din Podgoria Aradului şi împrejurimi, şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea Feredeu, cu ocazia prăznuirii unuia dintre hramuri. Bucuria a fost deosebită întrucât în fruntea soborului slujitor a fost prezent Întâistătătorul eparhiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului.

În cuvântul de învăţătură, după ce a evocat prin cuvinte alese personalitatea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre perioada în care ne aflăm, adică Săptămâna Luminată: ,,Un izvor de lumină devine şi un simbol cu multe tălmăciri pentru suflet. Ajunge o licărire pentru a lumina nu numai în preajmă, ci până înăuntrul fiinţei privitorului. De aceea o lumină întreţinută cu scumpătate reprezintă însăşi persoana, starea sa în raport cu celelalte, pe care le poartă în cuget din latura celor vii sau a celor adormiţi. De asemenea, este simbolul sau realitatea unei prezenţe tainice ce chezăşuieşte comuniunea dorită. Drept aceea, se aprinde lumânare nu doar ca jertfă pentru trebuinţele imediate, ci şi spre slava lui Dumnezeu şi cinstirea celor ce au strălucit prin părtăşia din lumina cerească. În limba noastră, poate mai mult decât în altele, noţiunea de lume şi lumină se împletesc vrând poate să arate cum cea dintâi este străbătută mereu de cealaltă spre desăvârşire”, a spus chiriarhul.

 

 

La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreacuviosul Părinte arhimandrit Ilarion Tăucean, stareţul Sfintei Mănăstiri, a adus cuvânt de aleasă mulţumire Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pentru prezenţa în mijlocul slujitorilor şi pelerinilor veniţi la această zi de praznic, precum şi pentru grija părintească care o are faţă de Mănăstirea Feredeu şi obştea ei. De asemenea, părintele stareţ, a mulţumit tuturor oficialităţilor şi credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie Arhierească.

Mănăstire Feredeu se află la poalele munţilor Zărandului, la 30 de km de Arad în apropiere de Şiria si este asezata pe un deal, la altitudinea de 427 m. Acest aşezământ monahal de la Feredeu este menţionat pentru prima dată în urma cu mai bine de 215 ani, când în imediata apropiere a locului unde a fost înălţată mânăstirea, se afla un schit cu un paraclis, lângă un izvor cu apă făcătoare de minuni. Mânăstirea e ridicată lângă izvorul cu acelaşi nume, care e renumit pentru apa sa vindecătoare.

Din cauza drumului cu urcuş anevoios spre Feredeul din Deal, a mai fost construită încă o biserică mai jos, astfel a luat fiinţă o nouă aşezare monahală: Feredeul din vale. Hramul mânăstirii din deal este Sf. Mare Mucenic Gheorghe, ales parcă simbolic pentru ceea ce însemnă calitatea izvorului vindecător de boli trupeşti şi sufleteşti, iar hramul mănăstirii din vale este Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul.

Atât la mânăstirea din deal cât şi la cea din vale, pictura interioară a fost realizată în anul 1990, în tehnica de frescă de către pictorii Radu şi Alexandra Jitaru. Aceasta a fost executată  în perioada anilor 1989-1990 la Biserica „Sf. Gheorghe” şi 1998-1999 la Biserica „Sf. Prooroc Ilie”, respectând canonul picturii bisericeşti.

În data de 23 februarie 2000, schitul de călugări Feredeu s-a transformat în mânăstire. Astfel, după mulţi ani de muncă, Mânăstirea Feredeu a devenit un loc accesibil tuturor.

Ultima actualizare (Luni, 28 Aprilie 2014 18:20)