Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, la ultima conferință ASCOR Arad, din Postul Mare

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, la invitația ASCOR Arad, PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului, a susținut o conferință duhovnicească sub genericul ,,Postul Mare ca timp al pocăinței”, în Aula Colegiului Naţional ,,Moise Nicoară”din Arad.

În debutul prezentării, PS Lucian a mulțumit Chiriarhului locului pentru binecuvântarea oferită, precum și conducerii Universității Aurel Vlaicu din Arad, prezentă aici prin doamna președinte a Consiliului Academic, Prof. Univ. Dr. Lizica Mihuț și președintele Senatului universitar, Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, pentru deschiderea cu care l-au primit în cadrul corpului profesoral al Facultății de TeologieiIlarion V. Felea.

În meditația duhovnicească prezentată, Preasfinția Sa a subliniat contextul liturgic al Postului Mare care determină o atitudine de pocăință, prin sfintele slujbe care se oficiază cu precădere acum: Canonul cel Mare, Liturghia darurilor mai înainte sfințite, rugăciunea Sf. Efrem Sirul, zilele aliturgice, precum și chipurile duhovnicești ale Duminicilor perioadei Triodului, toate fac din acest răstimp unul deosebit, unic. În contextul celor lecturate din cartea Eclesiatul, cap.3, v. 1-8, Preasfinţia Sa a marcat vremea postului ca vreme de pocăință urmând interpretarea textului de mai sus: „vreme este să ne rugăm mai mult, …să-i zidim în bine pe cei din jurul nostru,… să ne bucurăm duhovnicește, după cum să plângem, să ne jelim pentru păcatele noastre,…să ne ostenim cu tăcerea, …. să iubim întreit: pe Dumnezeu, pe semeni și pe noi înșine, ….să înțelegem că vremea de pace nu poate fi agonistă fără războiul împotriva patimilor”.

 

Preasfințitul Părinte Lucian a reliefat și câteva aspecte privitoare la motivațiile pentru care Biserica a rânduit timp oprit pentru nunți în câteva perioade din anul bisericesc: „Vremea postului ca vreme de pocăință înseamnă un timp de bună rânduială în viață! Din această perspectivă Biserica a rânduit ca în posturi și în preajma lor să ne bucurăm duhovnicește. De aceea trebuie să-i învățăm pe credincioșii noștri să nu mai ceară dispense pentru dănțuirea trupească prilejuită de nuntă, ci să urmărească bucuria duhovnicească. Să nu mai umbrim aceste serbări spirituale cu cele trupești!”

La finalul conferinței a urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri. Aici, PS Lucian a amintit de buna rânduială a desei împărtășiri cu Sfintele Taine sub îndrumarea preotului duhovnic și cu pocăință reală, mai ales în acest timp al postului.

Moderator al conferinţei duhovniceşti a fost studentul teolog Marius Martin Lăscoiu, preşedintele Filialei ASCOR Arad.

Ultima actualizare (Joi, 03 Aprilie 2014 23:06)