Slujire arhierească, în a doua zi de Paşti, la Catedrala veche din Arad

A doua zi de Paşti, preoţii şi credincioşii de la Parohia Ortodoxă Arad Centru,  au avut bucuria duhovnicească de-al avea în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei arădene, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei.

Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de clerici ai catedralei vechi,  în prezenţa unui mare număr de credincioşi, care ca de fiecare dată au umplut locaşul de cult.

În cuvântul de învăţătură, axat pe tâlcuirea pericopelor scripturistice din această zi de Praznic, Chiriarhul a vorbit despre ,,comuniunea cu Hristos Domnul care determină pe credincios la cultivarea celor mai înalte virtuți. Cei ce le practică desigur că descoperă măreția și frumusețea creațiunii, odată cu prezența Duhului dumnezeiesc preîntors în ei și în ea. Creștinismul leagă de păcat împuținarea vieții sufletești, stricăciunea și moartea, starea care permanentizată designează iadul și moartea veșnică. În rai toate sunt sublime, întrucât reprezintă realități ale iubirii nesfârșite ale lui Dumnezeu față de toți și de toate . Iată de ce fiecare pământean trebuie să fie un grădinar, căci pământul însuși are menirea să devină o grădină, ca la început. Aceasta înseamnă că, îndeosebi credinciosul, pe lângă sarcina de a cultiva pământul pe care trăiește, e necesar să desțelenească ogorul propriului suflet și să-l lucreze, spre a putea culege roadele nepieritoare. În felul acesta, înseamnă că însuși pământul din care e zidit se curăță și se sfințește prin munca omenească, pentru a fi cu adevărat raiul în care Dumnezeu sălăşluiește ca într-un templu.Sugestiv în această privință este faptul că sfintele noastre așezăminte sunt cunoscute îndeobște ca niște grădini ale Maicii Domnului. Totodată, credinciosul dobândește printr-o atare lucrare conștiința obligației de a înfrumuseța pământul, ca și cerul, mai lămurit spus, universul întreg”, a încheiat chiriarhul.

 

Ultima actualizare (Marţi, 22 Aprilie 2014 23:05)