Corul Trifon Lugojan in Parohia Ortodoxa Caporal Alexa

Duminică, 18 mai, în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Caporal Alexa, Protopopiatul Arad s-a desfășurat o activitate misionară a Corului de teologi „Trifon Lugojan”. Tinerii, foarte bine pregătiți, au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie și au susținut un concert de pricesne la sfârșitul slujbei.

Trifon Lugojan (1874– 1948) a fost un compozitor și profesor de muzică bisericească ortodoxă din Arad. El a contribuit în mod decisiv la proiectul de uniformizare a muzicii bisericești arădene inițiat de episcopul Ioan Ignatie Papp, realizând notația muzicală pentru toate slujbele cultului liturgic ortodox, în conformitate cu melosul liturgic interpretat în bisericile ortodoxe din județul Arad. Trifon Lugojan a fost considerat una dintre cele mai prolifice personalități muzicale oferite de Ortodoxia arădeană în prima jumătate a secolului XX și un exponent de bază al muzicii bisericești din Banat.

Activitatea misionară a acestor tineri promovează într-un mod extraordinar muzica bisericească tradițională arădeană în toate bisericile unde sunt invitați. Bucuria adusă de acești tineri a fost și mai mare datorită faptului că unul dintre membrii corului este un fiu al satului, elev la Seminarul Teologic Liceal din Arad.

La sfârșit, P.O. pr. paroh Gabriel C. Mariș – consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, a înmânat o diplomă de mulțumire dirijorului corului – Roz Marinel și i-a îndemnat să continue cât mai mult promovarea muzicii bisericești a Aradului.

Ultima actualizare (Vineri, 23 Mai 2014 12:34)