Sărbătoarea Înălțării Domnului în mijlocul arădenilor

La Praznicul Înălțării Domnului foarte mulți credincioși au avut bucuria să participe la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată la Catedrala arhiepiscopală arădeană de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

În cuvântul de învățătură cu titlul ,,Înălţarea Domnului şi cea a omului”, Chiriarhul Eparhiei, în contextual citirilor praznicului (Fp.Ap. 1 şi Luca 24), a arătat că întruparea Fiului lui Dumnezeu înseamnă şi unirea deplină a firii dumnezeieşti cu cea omenească, iar aceasta aduce, prin înălţarea la cer a celei dintâi şi pe a celeilalte. Astfel, omul e cinstit cu şederea de-a dreapta Tatălui, locul gătit fiecărui credincios care tinde spre înălţarea continuă prin împreună-lucrarea cu harul dumnezeiesc şi fapte bune. BOR a consacrat această zi şi celor ce dând dovada jertfei supreme pentru credinţă, neam şi ţară, s-au ridicat pe piedestalul recunoştinţei unanime, totodată a nemuririi, ca răsplată cerească, a subliniat Chiriarhul.

După oficierea Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Timotei, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de pomenire a eroilor căzuţi la datorie pentru apărarea ţării, la mai multe monumente şi troiţe  din municipiu.

 

La festivitate au participat reprezentanţi ai Unităţii Militare din municipiul Arad, din partea primăriei locale şi a diferitelor instituţii administrative şi culturale din oraş.

Cu această ocazie, la locurile de cinstire a eroilor, Înaltpreasfințitul Timotei a subliniat exemplul dat de aceştia pentru devotamentul faţă de neam şi pământul strămoşesc; între ei, sfinţii români din familia voievodului Constantin Brâncoveanu, omagiată în anul acesta, la trei veacuri de la martirizare. Spre deosebire de manifestările de la monumentul din faţa Palatului Administrativ şi cele de la cimitir, la monumentul Ostaşului Român din Piaţa Avram Iancu arădenii care au participat au avut ocazia să urmărească şi un scurt program artistic al trupei de elevi de la Şcoala Generală Nr. 5.

Astfel de evenimente şi slujbe de pomenire s-au desfăşurat în majoritatea parohiilor din cuprinsul eparhiei, mai de cu seamă în cele care au monumente şi troiţe înălţate în semn de recunoştinţă pentru eroii locali, care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Ultima actualizare (Vineri, 30 Mai 2014 09:08)