Hramul Catedralei arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad

Catedrala arhiepiscopală din Arad şi-a sărbătorit hramul, luni 9 iunie, de praznicul Sfintei Treimi.  Evenimentul a fost încununat de Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de IPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului.

Încă de la orele dimineţii, Catedrala arhiepiscopală din Arad a fost plină de credincioşi care au venit să aducă prinos de rugăciune şi mulţumire Preasfintei Treimi în ziua rânduită de Biserică pentru a i se aduce în mod special cinstire.

Cei prezenţi s-au putut împărtăşi de arhierească binecuvântare a Înaltpreasfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care a slujit Sfânta Liturghie şi a ţinut cuvânt de învăţătură.

Vorbind credincioşilor pe tema ,,Praznicul Cincizecimii în teologhisirea martirilor brâncoveni”, chiriarhul arată cum  sfinţii Anului omagial s-au bucurat de o creştere creştinească aleasă, cum rezultă din cugetările şi trăirea lor, despre care avem mărturii pilduitoare pentru tineretul vremii noastre, ca şi pentru toţi credincioşii. Nu doar din scrierile lor sau garanţia voievodului Constantin Brâncoveanu pentru tipărirea cărţilor fundamentale pentru Ortodoxia întreagă, ci şi prin realizările artei, în special a iconografiei, ilustrând temeiurile adevăratei credinţe.

 

Icoana Sfintei Treimi, mai ales, ne arată calea comuniunii între credincioşi şi a acestora cu Dumnezeu spre viaţa nesfârşită în darurile Duhului, a amintit chiriarhul.

Potrivit tradiţiei populare româneşti, în această zi, preoţii şi credincioşii, din zona Aradului, şi nu numai, obişnuiesc să iasă în procesiune la troiţele din sat, unde rostesc rugăciuni din  Rânduiala ce se face la ţarini (holde), la vii şi la grădini, când se întâmplă să fie stricate de sălbăticiuni sau de alte vietăţi ca: lăcuste, gândaci şi altele şi stropesc ţarinile cu apă sfinţită. Astfel de procesiuni au avut loc în majoritatea parohiilor din Eparhia arădeană.

Ultima actualizare (Miercuri, 11 Iunie 2014 13:51)