Înaltpreasfinţitul Părinte TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului, la ceas aniversar

Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi-a serbat ziua de naştere, la 4 iunie 2014. În cadrul Sfintei Liturghii care a fost oficiată la Catedrala arhiepiscopală din Arad şi la care a participat şi ÎPS Timotei, au fost rostite mai multe rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Înaltpreasfinţiei Sale.

Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a împlinit vârsta de 78 ani, prilej binecuvântat pentru ostenitorii Centrului eparhial şi preoţimea arădeană, pentru oficialităţile judeţene şi locale, şi pentru credincioşii care au dorit să fie prezenţi la acest moment aniversar, de a exprima sentimentele de preţuire şi de fiască dragoste pentru părintele sufletesc, de a-i ura ani mulţi, cu sănătate deplină şi frumoase realizări în slujirea Bisericii lui Hristos.

În sala de festivităţi a reşedinţei arhiepiscopale, însoţind mulţimea buchetelor şi coşurilor cu flori, reprezentanţii Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Mun. Arad, Poliţiei Judeţene, Jandarmeriei, Armatei, Şcolilor teologice şi a Universităţilor locale, au dorit să onoreze momentul festiv şi au felicitat pe arhipăstorul eparhiei arădene.

 

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad a transmis, în numele comunităţii academice arădene, asigurarea înaltei aprecieri faţă de activitatea şi personalitatea ierarhului sărbătorit.

Primarul Aradului dl.ing. Gheorghe Falcă, a transmis ÎPS Timotei cuvinte de apreciere în numele întregii comunităţi arădene.

În numele clerului şi credincioşilor eparhiei, Preacuviosul părinte dr. Iustin Popovici, Consilier cultural, a elogiat prin cuvinte alese personalitatea ÎPS Timotei: ,,astăzi, adunându-ne aici, ne vin în minte cuvintele dramaturgului athenian Menandru care zice: ,,când eşti tânăr, să-i asculţi pe cei mai în vârstă”. Noi toţi suntem mai tineri decât ÎPS Voastră, suntem formaţi de ÎPS Voastră, ca şi dascăl, părinte şi arhipăstor al nostru şi astfel, avem datoria să vă ascultăm sfaturile înţelepte, pentru că noi suntem azi pe o cărare pe care ÎPS Voastră aţi trecut în urmă cu mulţi ani… Cu siguranţă am putea acum să amintim multe calităţi cu care v-a înzestrat Dumnezeu, însă, mă voi opri doar la una singură: înţelepciunea. Încă din antichitate, marii gânditori ai lumii au considerat că înţelepciunea – este cea mai aleasă comoară a omului. Ea străluceşte şi nu se stinge niciodată. Îi caută pe cei care sunt demni de ea şi îi călăuzeşte spre bucuria nemuririi… ÎPS Voastră aţi avut binecuvântarea să fiţi hărăzit încă de la naştere ocrotirii unor sfinţi mari şi înţelepţi. Şi anume, ocrotitorul ÎPS Voastre încă de la naştere este Sfântul Mitrofan, om înţelept şi cel dintâi patriarh al Constantinopolului. După aceea, în cercetările ştiinţifice pe la înaltele şcoli pe unde aţi studiat, aţi fost preocupat de viaţa Sfântului Chiril al Alexandriei, „apărătorul Maicii Domnului”. Isus, fiul lui Sirah, spunea: „Înţelepciunea ascunsă şi comoara neştiută, ce folos este de amândouă?“ (Eccl. 20:31). Sfântul Chiril a îndemnat neîncetat la exercitarea darurilor primite de la Dumnezeu. În esenţă, teologia Sfântului Chiril izvorăşte dintr-o cunoaştere a iubirii divine faţă de om. Lucrul acesta o transformă într-o teologie vie, cuprinzătoare, cu adâncimi nebănuite. Sfântul Chiril este un teolog pururea actual. Mai apoi ca ierarh aţi devenit întru toate următor cuvintelor Sf. Ap. Timotei, care a îndemnat: ,,Episcopul să fie fără prihană, veghetor, înţelept, cuviincios, iubitor de străini, destoinic să înveţe pe alţii, nebeţiv, nedeprins să bată, neagonisitor de câştig urât, ci blând, paşnic, neiubitor de argint…(I Tim. 3, 2-3). Multe ar fi de adăugat la acest eveniment deosebit din viaţa ÎPS Voastre şi de ce nu din cea a Eparhiei întregi, însă ne oprim aici, rugând pe Bunul Dumnezeu, aşa cum obişnuim la fiecare Sf. Liturghie pe care o săvârşim cei care suntem slujitori ai altarelor sfinte: ,,Întâi pomeneşte Doamne pe ÎPS Părintele nostru Arhiepiscopul Timotei, pe care-l dăruieşte sfintelor Tale biserici în pace, întreg, cinstit, sănătos, îndelungat în zile, drept învăţând cuvântul adevărului Tău”, a încheiat părintele consilier.

La rândul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mulţumit în primul rând Părintelui ceresc pentru anii dăruiţi, cu tot ceea ce a realizat spre binele Bisericii străbune şi celor prezenţi pentru sentimentele şi bunele urări exprimate.

Ultima actualizare (Miercuri, 04 Iunie 2014 19:38)