Slujire arhierească în Parohia Joia Mare

În duminica a VII-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Joia Mare, răspunzând invitaţiei părintelui paroh Alexa Birău, pentru a sărbători trei evenimente deosebite din viaţa parohiei, şi anume:

  1. 130 de ani de la zidirea bisericii cu hramul ,,Sf. Cuv. Paraschiva” – 1883/84
  2. 90 de ani de la schimbarea denumirii localităţii din Kӓkӓrao în Joia Mare. acest eveniment a avut loc în Joia Paştilor, în anul 1919, în timpul atacului armatei române, care a respins trupele maghiare.
  3. Sfinţirea monumentului ridicat în amintirea eroilor satului din cele două războaie mondiale.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Cuvântul de învăţătură (pe baza citirilor scripturistice Rom. 15 şi Matei 9) a fost pus sub titlul ,,Tărie şi slăbiciune în împlinirea îndatoririlor creştine” şi călăuzirea cumpănită a vieţii, urmând pilda Mântuitorului. Chiar şi cei încercaţi de suferinţă nutresc speranţa de vindecare prin credinţa mântuitoare dobândind roada stăruinţei. În acest cadru, ca şi al Anului omagial euharistic, al Sfintei Spovedanii şi Împărtăşanii, cercetarea cugetului privind credinţa adevărată şi faptele bune care o acoperă este sfatul de urmat, a amintit chiriarhul.

 

În cadrul Sfintei Liturghii, la momentele rânduite, Înaltpreasfinţia Sa, a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Sorin Streulea.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru merite deosebite, părintele paroh Alexa Birău a primit distincţia de iconom stavrofor.

Sfinţirea monumentului, ridicat prin strădania credincioşilor din Parohia Joia Mare şi cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Almaş, a avut loc la sfârşitul Sfintei Slujbe, în prezenţa oficialităţilor locale. Tot aici, chiriarhul a săvârşit Parastasul de pomenire pentru eroii satului, subliniind importanţa evenimentului în viaţa parohiei prin omagierea eroilor căzuţi pentru credinţă şi fapte de eroism, în apărarea patriei şi credinţei străbune.

Parohia Joia Mare este o localitate aşezată în defileul Joia Mare – Cociuba, atestată documentar în anul 1439, ca fiind parte din domeniul Şiriei. Timp de şase veacuri ea a fost scutul de apărare împotriva invaziilor străine de tot felul. Sub raportul populaţiei de astăzi, numărul locuitorilor este mai mic; dintre aceştia 98 sunt credincioşi ortodocşi.

Ultima actualizare (Luni, 28 Iulie 2014 13:16)