În cea de-a 9-a Duminică după Rusalii, în vremea postului Adormirii Maicii Dumnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în Parohia Chesinţ, Prot. Lipova. Chiriarhul a fost întâmpinat cu un cuvânt de bun venit de părintele Ioan Jidoi, noul protopop al Lipovei, alături de un sobor de preoţi şi un număr însemnat de credincioşi. Pentru început s-a oficiat slujba de sfințire a lucrărilor ce s-au efectuat prin jertfa bunilor credincioşi din Chesinţ, la biserica ce poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. De la ora 10, a urmat Sfânta Liturghie săvârșită în sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învăţătură, plecând de la pericopele zilei (I Cor. 3; Matei 14), adăugând şi tâlcuirea Evangheliei şi Cazania duminicii a 9-a după Rusalii despre împuţinarea credinţei, chiriarhul, referindu-se mai ales la simbolul corabiei şi a mării, a cuvântat despre ,,Credinţa ziditoare a Bisericii”, atât în înţelesul de sfânt lăcaş cât şi de instituţie întemeiată de Mântuitorul Hristos pentru mântuirea oamenilor, care sunt îndatoraţi să contribuie la înălţarea ei. Ridicarea, înnoirea sau înfrumuseţarea sfintelor locaşuri, dovedeşte credinţa lucrătoare a celor ce din însăşi fiinţa lor fac casă lui Dumnezeu, după cum oricine vrea să-şi zidească sieşi casă, face aceasta potrivit propriei înzestrări cu valori nepieritoare. Praznicele ce urmează dau pildă de o astfel de credinţă ziditoare pe Maica Domnului şi pe martirii brâncoveni, a amintit chiriarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, pentru contribuţia adusă la înnoirea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş, preotul paroh Aurelian Popa, a fost răsplătit cu distincţia de iconom.
Date despre parohia Chesinţ
Pe locul numit „Sat bătrân” înainte de anul 1770 se afla o biserică veche de lemn. Această biserică s-a dărâmat cu ocazia mutării satului pe vatra de astăzi înainte de 1779. A fost o singură biserică fără niciun fel de criptă sau alte obiecte. Curtea bisericii nu era împrejmuită. Aceste date sunt culese din tradiţia bătrânilor. Biserica actuală a fost zidită în jurul anului 1752, iar forma arhitecturală actuală datează din anul 1904. În anul 1929 mai exista un clopot turnat la anul 1735, care se pare ca a aparţinut bisericii din lemn.
Consolidarea bolţii, pictura în frescă şi reparaţiile exterioare s-au înfăptuit prin jertfa bunilor credincioşi din Chesinţ. Actuala sfântă biserică a fost târnosită de către Înaltpreasfinţiul Părinte Timotei Timotei, în 2 iunie 2002.
În anul 2014 au loc reparaţii ample la interiorul şi exteriorul Bisericii.
Ultima actualizare (Joi, 14 August 2014 10:20)