Praznicul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Hodoş-Bodrog

Încă din ajunul praznicului, sute de credincioşi din tot cuprinsul Banatului şi a Câmpiei arădene, precum şi a celor două ţări din vecinătate, Ungaria şi Serbia, şi-au îndreptat paşii spre străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog, pentru a se ruga la icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu puncul, continuând o tradiţie sacră a înaintaşilor lor. Aici, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, potrivit obiceiului îndătinat, a fost întâmpinat de obştea monahală, în frunte cu Preacuviosul Arhimandrit Nestor Iovan, stareţul mănăstirii şi de sutele de pelerini. La paraclisul de vară, înconjurat de soborul de slujitori, chiriarhul a oficiat slujba de Priveghere.

După aceasta, miile de credincioşi au pornit la Procesiunea ,,Drumul Crucii’, care se face de decenii întregi, din evlavia credincioşilor care veneau la Sfânta Mănăstire în aceste zile de hram şi care doreau să-şi intensifice osteneala şi jertfa lor închinată Maicii Domnului, an de an. Pe ,,Drumul Crucii” au rostit bogate cuvinte de învăţătură şi zidire sufletească părintele Teofan Mada, vicar-administrativ, părintele Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc şi părintele Iustin Popovici, consilier cultural ai Arhiepiscopiei Aradului, vieţuitori ai acestei mănăstiri. Slujbele sfinte s-au desfăşurat pe tot parcursul nopţii, săvârşindu-se slujba Prohodului Maicii Domnului, Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie, acatiste şi alte rugăciuni închinate Maicii Domnului.

În noapte, ÎPS Timotei a participat la slujba Prohodului Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală din Arad.

 

În ziua praznicului, ÎPS Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Hodoş-Bodrog înconjurat de un ales sobor, din care a făcut parte şi părintele Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, precum şi alţi slujitori din împrejurimi.

În cuvintele de învăţătură rostite în cadrul  sfintelor slujbe, în temeiul citirilor biblice ale slujbelor praznicului: paremii, apostole, evanghelii, chiriarhul a arătat prin cuvinte alese importanţa cultului Maicii Domnului în Biserică şi în viaţa credincioşilor. Totodată, chiriarhul a amintit şi faptul că ne aflăm în ajunul pomenirii Sfinţilor brâncoveni, care au fost martirizaţi în această zi de praznic, la anul 1714 şi care sunt pomeniţi într-un mod deosebit pe tot parcursul acestui an omagial.

Numeroşi credincioşi s-au spovedit şi împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos.

După Sfânta Liturghie toţi credincioşii au participat la o agapă oferită în trapeza mănăstirii .

Părintele stareţ arhim. Nestor Iovan a mulţumit chiriahului pentru toată purtarea de grijă care o arată faţă de obştea sfintei mănăstiri şi pentru faptul că în fiecare an poposeşte în mijlocul obştii şi a pelerinilor veniţi în număr atât de mare la acest praznic.

Adormirea Maicii Domnului a fost prăznuită în toate bisericile şi mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului într-o atmosferă de intensă spiritualitate, multe dintre locaşurile de cult din cuprinsul eparhiei purtând hramul praznicului.

Ultima actualizare (Vineri, 15 August 2014 22:10)