Evenimente culturale în Parohia Vinga

În zile de 1, 2 si 3 august 2014 a avut loc în localitatea Vinga din judeţul Arad  cea de-a noua ediţie a Zilelor Comunei. Deschiderea acestei  manifestări a început cu un simpozion consacrat următoarelor aniversări:

–         800 de ani de la prima atestare documentară a localităţii Vinga;

–          280 de ani de la stabilirea bulgarilor pe aceste meleaguri;

–          270 de ani de la ridicarea localităţii la rang de oraş privilegiat în Banat

–         şi a 300 de ani de la martiriul sfinţilor Brâncoveni.

La acest eveniment au participat şi au luat cuvântul PC Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, care a transmis mesajul şi binecuvântarea IPS Arhiepiscop Timotei, spunând că acest simpozion se încadrează în ansamblul tuturor evenimentelor care se desfăşoară în cuprinsul întregii eparhii cu prilejul anului omagial al Sfinţilor Brâncoveni şi a vorbit de bunele raporturi intereligioase şi interetnice din Eparhia Aradului;  Monseniorul Martin Roos, din partea bisericii romano-catolice; Ioan Haţegan, membru al Academiei Române; poetul  Vasile Dan precum şi alţi invitaţi din judeţele Arad şi Timis dar şi din Bulgaria.

 

La ora 17, în prima zi a manifestărilor, în sala Consiliului local al Primăriei, în prezenţa domnilor senatori Traian Igaş şi Ioan Cristina,  şi a deputatului  Mihaiţă Calimente, domnul primar Sorin-Ioan Negrei a conferit titlul de cetăţean de onoare preotului ortodox Liviu Suciu şi preotului  romano-catolic Nacov Nicolae.

În Biserica romano-catolică a avut loc o expoziţie de pictură a domnului Gabriel Cociuba cu titlul ,,Identitate”, precum şi un concert interconfesional de cântări religioase.

Ziua de sâmbătă a fost dedicată întrecerilor sportive; iar duminică a avut loc o expoziţie cu crescători de animale şi utilaje agricole; un concurs al catlanelor; o paradă a ansamblurilor folclorice din Vinga, Mailat, Buteni şi Giroc, precum şi un spectacol folcloric cu interpreţi de muzică populară de la televiziunea ,,Hora TV”. Invitaţi speciali la acest eveniment au fost cunoscuţii interpreţi de muzică populară Tiberiu Ceia, Benone Sinulescu şi Otilia Radu cu formaţia sa.

Seara s-a încheiat cu un foc de artificii care a luminat localitatea Vinga şi cu discursul Domnului Primar care le-a mulţumit invitaţilor pentru participare, iar toţi cei prezenţi au fost multumiţi de organizarea evenimentlui.

Ultima actualizare (Luni, 04 August 2014 15:12)