Program liturgic si catehetic în Postul Adormirii Maicii Domnului la parohia Arad-Şega II

Intrarea Bisericii în acest nou post închinat Adormirii Maicii Domnului presupune din partea noastră, a preoţilor şi a credincioşilor, integrarea într-un ritm duhovnicesc aparte, în raport cu tot ceea ce cultura consumistă a vremurilor ne propune ca mod de viaţă.

Tocmai de aceea, în viaţa oricărei parohii, mai ales a celor urbane, aceste răstimpuri din perioada unui an bisericesc trebuie să devină prilej pentru mai multă rugăciune, căci aceasta, ajutată de postul alimentar, deschide inima şi mintea omului către orizontul Împărăţiei lui Dumnezeu din lăuntrul nostru.

Imnografia bisericească ne sprijină cu o bogată paletă de rugăciuni sub forma paracliselor şi acatistelor închinate Maicii Domnului. Acestea dezvoltă, tematic şi plastic, pe graiul inimii, ataşamentul şi iubirea de fii pe care noi o avem către Cea care s-a făcut acoperemânt, mângâiere, nădejde şi folositoare credincioşilor prin Naşterea Cuvântului în lume. Tocmai datorită acestor calităţii ale Preasfintei Fecioare, la care se adaugă desigur multe altele nenumite aici, istoria liturgică a Bisericii a reţinut pentru posteritate aceste preafrumoase alcătuiri izvodite din dragostea oamenilor sfinţi şi a poporului credincios care au resimţit ajutorul şi ocrotirea Ei de Mamă.

Asociat acestor rugăciuni se impune şi prezenţa unor cateheze sau meditaţii care să dezvăluie ceva din Taina credinţei, din frumuseţea cultului ascunsă în gesturi rituale cu semnificaţii adânci, ori din exemplele oferite de chipul vieţuirii sfinţilor.

 

Acestea toate întăresc voinţa omului pentru a urma Calea Mânturii întru dobândirea bucuriei vieţii alături de Dumnezeu şi de prietenii Lui.

Urmând aceste principii pastorale, puse în practică încă din anul trecut, Parohia Ortodoxă Arad-Şega II propune şi în acest an credincioşilor ei un program liturgic-catehetic în acest post al Adormirii Maicii Domnului. Astfel, în fiecare seară, se vor oficia alternativ diferite slujbe: Paraclisul Maicii Domnului şi Acatistul Adormirii, la care se va adăuga la vremea cuvenită Vecernia. Pentru faptul că anul acesta este închinat de Patriarhia Română Sfinţilor Brâncoveni, se va oficia şi slujba acatistului închinat acestora.

La finalul fiecărei slujbe se va ţine un cuvânt de învăţătură prin care se vor evidenţia aspecte care privesc Preacinstirea Macii Domnului, Cinstirea Sfinţilor Brâncoveni cât şi îndrumări legate de Sfintele Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei.

Ca urmare, pe data de 1 august, la paraclisul noii biserici în construcţie, PC Părinţi slujitori Gheorghe Iova şi Filip Albu, alături de credincioşii prezenţi, au oficiat slujba Paraclisului. În cuvântul său, Părintele Filip a arătat că „acest program liturgic caută să aducă întărire şi spor, prin purtarea de grijă a Maicii Domnului, tuturor credincioşilor, slujitorilor şi ostenitorilor care trudesc la edificarea noii biserici a parohiei, în contextul impus de urgenţa strămutării din vechiul locaş aflat în revendicare”.

La final, cei prezenţi s-au bucurat de o agapă frăţească cu fructe de sezon, oferită în curtea paraclisului.

Ultima actualizare (Luni, 04 August 2014 15:14)