Sfinţii Martiri Brâncoveni au fost comemoraţi la Arad

Tricentenarul Sfinţilor Martiri Brâncoveni a fost cinstit sâmbătă, 16 august, la Arad, printr-o manifestare spirituală şi culturală de excepţie, care a avut loc la Teatrul de vară, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Manifestarea a făcut parte din proiectul de colaborare dintre Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad.

Cuvântul, muzica şi poezia au comemorat martiriul Sfinţilor Brâncoveni, care nu sunt figuri din trecut, pe care-i amintim cu veneraţie, ci ei sunt crainicii lui Hristos pentru noi. Sfinţii Martiri Brâncoveni nu au murit doar pentru ei, ci şi pentru noi, pentru orizontul istoric al poporului român. Prima valoare pentru Constantin Brâncoveanu nu a fost simpla vieţuire biologică, ci a fi cu Hristos. A fi cu Hristos este unica existenţă adevărată. Şi-a dăruit viaţa din iubire pentru Hristosul inimii. L-a urmat pe Hristosul inimii până la capăt, acceptând să moară pentru mântuirea lui şi a poporului din care făceau parte, într-o dovadă supremă de credinţă şi iubire, dăruire şi fidelitate. De fapt, fidelitatea este numele iubirii. Prin martiriul lor, Sfinţii Brâncoveni L-au făcut mare pe Dumnezeu. A-L face mare pe Dumnezeu înseamnă a accepta ca El să aibă un loc în lume, în viaţa noastră, a-L lăsa să intre în timpul şi în acţiunile noastre, în fiinţa şi raţiunea noastră de a fi.

 

Concertul închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni a reprezentat un moment inedit, datorită participării cunoscătorilor de muzică psaltică din regiunea Banatului, dar şi a judeţelor limitrofe, sub îndrumarea pr. Laurenţiu Iacob. Repertoriul concertului a fost format din următoarele piese: Troparele Sfinţilor Brâncoveni; Troparul Adormirii Maicii Domnului; Stihiri la „Doamne strigat-am“ ale Sfinţilor Brâncoveni, glas 1; Slava la Sfinţii Brâncoveni, glas 7; Mărimurile Sfinţilor Brâncoveni, glas 1; Cântarea I din Canonul Sfinţilor Brâncoveni; Catavasie glas 1; Condacul „Apărătoare Doamnă“ de Ioan Zmeu, glas 8; Cântarea a 9-a a Canonului Sfinţilor Brâncoveni şi Axionul Adormirii Maicii Domnului; Slava la Laude a Sfinţilor Brâncoveni, glas 6; „Şi acum…“, Dogmatica pe 8 glasuri, de Dimitrie Suceveanu; Chinonic „Întru Pomenire Veşnică“, glas 7, Varis de Petru Lambadarie, cântat de pr. Laurenţiu; Condacul Sfinţilor Brâncoveni, glas 8.

Momentul poetic a adus în centrul atenţiei poezia „Scrisoare“, a lui Octavian Goga, în interpretarea studentei Munteanu Maria Liana, de la Universitatea de Vest din Timişoara. Poezia este adresată contesei de Noailles, născută Principesa Brâncoveanu, care a declarat că nu este româncă şi că nu cunoaşte România, în care a fost o singură dată, în drum spre Constantinopol. Rugăciunile Sfinţilor Martiri Brâncoveni să ne însoţească astăzi şi întotdeauna, pentru ca Hristos, Domnul Martirilor, aeterna fac cum sanctis tuis in Gloria numerari, să ne primească într-o zi în slava Sa, în comuniunea sfinţilor

Ultima actualizare (Duminică, 24 August 2014 22:40)