În perioada 20-21 septembrie 2014, la împlinirea a 70 de ani de la luptele pe care le-au dus ostaşii români pe meleagurile Păulişului împotriva trupelor hortiste, au avut loc slujbe de comemorare, depuneri de coroane pentru cei căzuţi pentru patrie precum şi întâlnirea cu cei şapte supravieţiutori ai luptelor de atunci.
Ceremoniile de comemorare au început în Unitatea militară din Radna unde un sobor de preoţi a oficiat slujba de pomenire a eroilor din Detaşamentul Păuliş. S-au depus apoi coroane de flori din partea reprezentanţilor instituţiilor de stat centrale şi locale. Următoarea oprire , în acest periplu comemorativ, a fost în cimitirul eroilor de la Radna, unde după slujba de parastas s-au depus jerbe de flori.
Apoi următoarea oprire a fost în Biserica de la Păuliş, unde un sobor de preoţi, avându-l în mijlocul lor pe IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au oficiat Sfânta Liturghia arhierească. În cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre Sfânta Cruce şi cultul eroilor, punând în lumină înălţarea prin jertfa pentru tot ceea ce este spre bune şi desăvârşire. Exemplificarea prin luptele de la Păuliş, desfăşurate chiar în timpul marelui praznic al Înălţării Sfintei Cruci, anul 1944, acum 70 de ani. Chiriarhul a amintit şi de exemplul de jertfelnicie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, omagiat în acest an; despre jertfa lui ca ctitor de ţară, pentru credinţă şi neam.
După Sf. Liturghie, s-a oficiat slujba de parastas pentru eroii căzuţi la datorie în 1944.
Ceremonia de comemorare a eroilor Detaşamentului Păuliş a continuat la monumentul eroilor Detaşamentului Păuliş unde s-a oficiat slujba de parastas de către IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, alături de un sobor de preoţi. A urmat cuvântul de omagiere a eroilor căzuţi în luptele din 1944 adresat de IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, subliniind în mod deosebit tradiţia locală mereu împrospătată în fiecare an la această dată şi a evidenţiat aportul credincioşilor din parohiile Păuliş, Radna, Baraţca, Cladova, şi Miniş, Ghioroc, Cuvin pentru cinstirea eroilor neamului din Detaşamentul Păuliş. Chiriarhul a binecuvântat pe veteranii prezenţi şi pe urmaşii acestora, care au venit să-şi cinstească camarazii, eroi ce-şi dorm somnul de veci sub glia de la Păuliş. Unul dintre reprezentanţii rămaşi în viaţă, ai eroilor elevi căzuţi pe câmpul de luptă a istorisit pe scurt greutăţile întâmpinate în 1944 pe front. Institutuţia Prefectului Arad, reprezentată prin D-l Cosmin Pribac, Prefectul judeţului a înmânat diplome şi plachete comemorative pentru veteranii de război.
A doua zi, duminecă 21 septembrie 2014, s-a organizat pelerinaj la locurile unde au luptat veteranii de război în parohiile: Cladova, Baraţca, Centrul Comunei Păuliş unde se află statuia Căp. Fătu Ioan, Miniş, Ghioroc, Cuvin. În fiecare loc au fost însoţiţi de Preotul Stelian Covăsânţan din Cladova pentru a oficia slujbe de pomenire a eroilor căzuţi şi s-au depus coroane de flori la fiecare troiţă ridicată în memoria acestora.
Ultima actualizare (Marţi, 23 Septembrie 2014 16:47)